POSLJEDNJI VOZ – „Vječitim studentima“ ističe rok za okončanje studija

Izvor: atvbl.com Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 30. 07. 2016. - 10:33h

Ukoliko ne žele da im sav trud i mukom položeni ispiti propadnu, “vječiti studenti” moraće da zagriju stolicu i studije što prije privedu kraju. Krajnji rok starim studentima ističe 30. septembra.

studenti

To je zvanično potvrđeno za ATV iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Postdiplomci imaju još godinu dana, a budući doktori studije moraju da završe do 2020.

Procjene su da je čak 1.700 studenata u Srpskoj “zamrzlo” studije. Jedan dio je prešao na privatne fakultete, drugi se nikada nisu ispisali.

U Rektoratu kažu da su spremni da pomognu starim studentima, kroz dodatnu nastavu ili konsultacije. Problem je što se do njih teško dolazi, a to traži i vrijeme i novac.

“Treba doći do svakog studenta, vidjeti u kakvom je statusu. Kada bi se pojavile te grupe studenata i kada bi se pokrenula inicijativa recimo za pojedine predmete ili grupu predmeta da dođe prijedlog od jednog broja studenata to bi bilo dobro i mislim da bi to mogli napraviti”, rekao je prorektor Univerziteta u Banjaluci Simo Jokanović.

O razlozima razvlačenja studiranja većina vječitih studenata nerado govori pred kamerama. Neke je u učenju omeo posao, druge preseljenje, ženidba, udaja, neimaština…

Na Elektrotehničkom fakultetu davno su kažu pronašli rješenje problema “vječitih studenata”. Izmijenili su stare planove i programe i uskladili ih sa Bolonjom.

“Napravljena je ekvivalencija predmeta koji su položili sa predmetima koji su po novom studijskom programu, tako da smo mi to pitanje riješili. Već nekoliko godina mi nemamo takvih studenata. Prije dvije godine smo potpuno prešli na nove studijske programe”, rekao je dekan ETF-a Branko Dokić.

Dodatno produženje rokova za završetak studija od resornog ministra tražili su i u Uniji studenata, barem još jednu godinu.

Dane Malešević danas se nije bavio starim već aktivnim studentima za koje se uskoro otvaraju vrata novoizgrađenog četvrtog paviljona.

Iako o tome nije htio pred kamerama, rekao nam je u hodu kako će “vječiti studenti” najvjerovatnije dobiti još malo vremena za okončanje studija, ne precizirajući šta to tačno znači, ali da se na to ne smiju osloniti.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja