SUNOVRAT AKCIJA – Elektroprivredu u RS gubici guraju u bescjenje

Izvor: blic.rs Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 26. 07. 2016. - 11:34h

Rudnik i Termoelektrana “Gacko” je, na osnovu vrijednosti akcija, 2007. godine koštao 927 miliona KM, dok mu je sada tržišna vrijednost svega 9,8 miliona KM, piše „Blic“.

gacko

Isto je i sa RiTE “Ugljevik”, koji sada vrijedi 9,9 miliona KM, a devet godina ranije bio je vrijedan čak 688,6 miliona KM.

Prema podacima Banjalučke berze, vrijednost akcija ovih preduzeća je na istorijski najnižem nivou. Trenutna tržišna cijena akcije u RiTE “Gacko” je 0,026 KM dok je najveća vrednost bila 2007. godine, i to 2,44 KM.

Vrijednost akcije RiTE “Ugljevik” je sada 0,039 KM, a 2007. godine je bila 2,69 KM.

Stručnjaci tvrde da na drastičan pad cijena akcija, sigurno, utiču gubici ovih preduzeća. Prema finansijskim izveštajima iz prošle godine, RiTE „Gacko“ je poslovao sa gubitkom od 21,6 miliona KM, a RiTE „Ugljevik“ sa 18,2 miliona KM.

U Banjalučkoj berzi objašnjavaju da investitori ulažu tamo gdje imaju dobit i dividendu, a nikako u preduzeće koje posluje negativno i nema jasne pravce razvoja.

Dodaju da ove akcije trenutno nisu zanimljive za trgovanje.

Izvršni direktor u RiTE „Gacko“ Srđan Milović objašnjava da su cijene akcija te 2007. godine bile nerealno visoke, zbog najavljene investicije sa Češkom energetskom grupom, koja je trebalo da gradi novu termoelektranu.

Naravno, i sada su nerealno niske, ali i očekivano jer trenutno nema nikakvih ulaganja. Mislim da gubici ne utiču na cijenu akcije nego ih niskim čini stara tehnologija. Tehnologija je neprofitna i ne donosi neku veliku dobit – istakao je Milović.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović naglašava da su preduzeća u problemima i kao takva nisu poželjna za investitore.

U RiTE “Gacko” su bile poplave, tehnologija je stara i dugo se već nije ulagalo. U RiTE “Ugljevik” je nejasna situacija zbog tužbe iz Slovenije i netransparentne saradnja sa Rusima oko projekta “Ugljevik 3”. Naravno da svi koji imaju akcije u tim preduzećima ne vide perspektivu za ostajanje, izgubili su povjerenje da “Elektroprivreda” može dobro funkcionisati – rekao je Pavlović.

Naglasio je da ni resorno ministarstvo ni “Elektroprivreda” nemaju jasnu viziju daljeg ulaganja i korištenja tog resura koji postoji.

Preduzeća u sastavu Elektroprivrede su postale socijalne ustanove u kojima je zaposlen ogroman broj radnika, nema napretka ni jasne vizije za razvoj.

Preča lična korist

Najveći problem je što svako gleda mogućnost lične koristi, da nešto odnese iz te kompanije, a ne da nešto stvori. Rukovodioci su ljudi koji su politički podobni, a ne stručnjaci. Ako se državne kompanije gledaju kao nešto gdje se stvara privatna korist, a ne društvena dobit, onda je malo vjerovatno da postoji šansa za oporavak. Napredak mogu doneti isključivo stručni ljudi, koji su nezavisni i imaju viziju – naglasio je Pavlović.

Komentari

Draga braćo srbi ,stručni su davno napustili ove ptostore osali su nesposobni i ne kvalifikovani za ono što rade.Kuku tebi dragi bože s nama kakvi smo,

Odgovori

To je politika SNSD, pa kako bi drukcije bilo nego debeli minus!!

Odgovori

Treba kupovti glasove, kao se drži aktuelni režim neko novcem Elektroprivrede RS.

Odgovori

ALAL VERA,BRAVO STRUCNJACI,SVE SE UPROPASTI OD OVIH NASIH NEKADA ZAISTA VELIKIH PRIVREDNIH RESURSA.
PA POBOGU ,GDJE TO IMA U SVIJETU DA SU ENORMNI GUBICI U PRIRODNIM BOGASTVIMA ZEMLJE KAO STO SU SUME,RUDNICI…

Odgovori

Ako sekta pobjedi u oktobru ista sudbina čeka i Trebinje.U Bileći i u EPRS već sad nema đavoljeg dinara

Odgovori

Sve ugledni politicari! Djokić, Cvijanović, Radmanović, Radojicić, Spirić, Vuković, Visković, Majkić, Marković, onaj „kucka“ i bulumenta drugih. Meni lice na putujući cirkus!

Odgovori

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja