Na području Trebinja i Hercegovine ovogodišnja medonosna sezona je za oko 70 odsto lošija nego prethodne godine, pa bi cijena jednog kilograma meda ponovo mogla da dostigne 18 ili čak 20 KM - što bi moglo da dovede i do pojave većih količina lažnog meda.

med trebinja pcele

Pčelari su saglasni da je na lošu sezonu uticalo hladno i kišno proljeće, pa oni koji su prethodne godine imali i po dvije tone, tokom 2016. očekuju svega do nekoliko stotina kilograma meda.

Prema riječima Radivoja Maksimovića, predsjednika Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, na području RS biće i do hiljadu tona meda manje nego prošle godine.

"Zbog mraza su izumrle glavne medonosne biljke - kadulja, žalfija, drača. U narednim dana očekujemo vrijesak i vresinu, za šta su uslovi solidni", pojasnio je Maksimović.

On je istakao da kvalitetnog meda ove sezone biti u minimalnim količinama, što će podstaći proizvođače patvorenog - lažnog meda.

radivoje maksimovic

Savez udruženja pčelara Republike Srpske je, kaže Maksimović, učinio prvi korak i ukazao na pojavu lažnog meda, a na nadležnim institucijama je da dalje urade svoj posao.

"U Trebinju postoje distibuteri sumnjivog meda, a ranije analize su i potvrdile našu sumnju. Ti proizvođači svoje proizvode prodavaju i u samom gradu", upozorio je Maksimović.

Posljedice loše sezone osjetiće i Ljubo Kovačević iz sela Bobovišta pored Trebinja, koji je ranijih godina proizvodio i preko tonu kvalitetnog meda. Ove godine, kako kaže, prinosi su i do četiri puta manji.

med trebinja pcele

"Ova medonosna sezona je katastrofalna. Ako se izvuku troškovi koji su uloženi - biće dobro, a mislim da neće, jer su podbacile sve dosadašnje paše", istakao je Kovačević.

I on se uzda u vrijesak, čija sezona tek treba da nastupi, a koji bi, ako ništa drugo, mogao da smanji ovogodišnje gubitke. BROJKE

- 70 odsto manje meda u odnosu na prošlu godinu

- 1.000 kilograma meda manje se očekuje ove sezone u Srpskoj

- 15 KM je sadašnja cijena

- 18-20 KM se očekuje da bude nova cijena