Otvorena ljetna bašta na Crkvini bila je večeras melena da primi sve ljubitelje pisane riječi, jer se po prvi put u svojstvu književnika trebinjskoj publici predstavio Vladimir Pištalo.

knjizevni portret vladimir pistalo

Govoreći o svojoj bibliografiji, Pištalo je kazao da je obradio tri, po njemu, najznačajnije teme u našoj kulturi vezane za Nikolu Teslu, Iva Andrića i Beograd.

"Nisam birao ove teme, već su one birale mene", kazao je Pištalo, koji je dobitnik NIN-ove nagrade za knjigu "Tesla, portret među maskama" koja je prevedena na 13 jezika.

O Tesli je od osamnaeste godine htio da piše, a iskustva života u Americi pružila su mu mogućnost da vidi priču sa obje strane. Andrićevu prvu priču pročitao je u sedmoj godini i nijedan ga pisac nije odredio i oblikovao kao slavni nobelovac.

knjizevni portret vladimir pistalo

Pištalo za Trebinje kaže da je najpitomiji grad Hercegovine, da u njega rado dolazi i da mu se još radije vraća, a za Crkvinu da je svojevrstan Dučićev pogled na prelijepi grad.

"Trebinje je sve ono što je najlepše u Hercegovini, pa još nekako mediteransko, još zelenije, zanimljivije. Volim da dođem ovde, da razgovaram sa ovim ljudima, da budem pored Trebišnjice", istakao je Pištalo, koji je jedan od naših najprevođenijih savremenih pisaca.

Prisutnu publiku pozdravio je i vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, pojašnjavajući sa kojom je lakoćom prizvao u pamćenje pojedine situacije, opise i same dijaloge Pištalovih knjiga koje je čitao.

knjizevni portret vladimir pistalo

"Večerašnji gost je spisateljski čin, u jednom nedavnom razgovoru, najbolje objasnio. Rekao je da jednostavno nije važno šta govorimo, već kako govorimo. U tome kako, u načinu govorenja nalazim i ključ za vrata i za riznicu Pištalovih djela", rekao je vladika.

Vladika je istakao da je Vladimir Pištalo restaurator pojmova koji blješte, vraćajući im glasove, boje i mirise.

O književnom portretu Vladimira Pištala govorio je pjesnik, književnik i izdavač Nenad Šaponja.

Književno veče organizovali su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Trebinje i Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska.