Da bi izbori i za grad Mostar bili održani 2. oktobra, treba do 2. ili 3. avgusta postići dogovor, uraditi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH i da one stupe na snagu, što se čini teško za postizanje, a neki analitičari ističu da i nema više šanse da izbori u Mostaru budu kada i u ostalim lokalnim zajednicama ako se žele provesti tehnički i zakonski kako treba.

mostar

Pokušaj pronalaska rješenja propao je i u četvrtak, kada su se kasno naveče sastale delegacije HDZ BiH, SDA i SBB-a, na čelu sa predsjednicima stranaka, a u organizaciji ambasadorice SAD u BiH Morin Kormak.

Branko Petrić, član Centralne izborne komisije BiH, rekao je u petak da treba 60 dana za pripremu izbora po specijalnim rokovima, uz primjenu pravila koja važe za prijevremene izbore, te da je taj rok provjeren u praksi.

"Naravno, uz napomenu da se u zakonu kaže da će se provesti ne po opštim nego po pravilima koja vrijede za prijevremene izbore po entitetskim zakonima. Takođe, nema načina na koji bi se izbori u Mostaru mogli provesti, a da sve bude u skladu sa zakonom. Uvijek se može desiti da u nekim opštinama izbori budu ponovljeni, poništeni", kazao je Petrić i dodao da bi se neke stvari poput izborne kampanje, prijave glasača putem pošte i kandidatskih listi, morale uradit po specijalnim propisima.

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a i dopredsjedavajuća Predstavničkog doma bh. parlamenta, u petak je rekla da ne zna je li moguće postići dogovor na vrijeme.

"Mi smo ponudili realna rješenja koja zadovoljavaju odluku Ustavnog suda BiH i nisu ni za koga diskriminatorna. Ne vidim zašto to ne bi bilo prihvatljivo. Mogu gajiti optimizam, ali ostalo je još dan-dva vremena imajući u vidu sve procedure kroz Parlament BiH", dodala je Krišto.

Ona je istakla da se treba koncentrisati na traženje rješenja za izbor 35 vijećnika, te da je njihov prijedlog i da ostane gradska lista, što nije prihvatila "druga" strana.

"Oni su tražili šire. Bošnjački predstavnici traže dogradonačelnika za određenu oblast, za urbanizam. Mislim da bi bilo dobro da se dođe do izbora 35 vijećnika, a to vijeće da se dogovara o ostalim stvarima. Insistirali su da se ukine gradska lista, da budu samo izborna područja. To nije dobro. Nema mogućnosti da se ima zastupljenost svih konstitutivnih naroda i zato trebaju gradske liste da se s njih biraju da bi se osigurao bar minimum", tvrdi Krišto.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, u petak iza podneva kazao je da još nije zakazan novi sastanak lidera političkih stranaka.

"Nakon sastanka u četvrtak smo Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, i ja nastavili da tragamo za rješenjima. Ako bude bilo moguće naći rješenje, mi ćemo sigurno biti za dogovor. Potreban nam je politički sporazum koji će garantovati Bošnjacima da nad njima neće biti dominacije u Mostaru, a onda unutar tih kvota biće lakše i relaksiranije naći rješenje", dodao je Izetbegović.

On je noć prije napomenuo da je sporno bilo pitanje kvota, pitanje hoće li ostati kompenzacijska lista koju predlažu umjesto gradske.

Vehid Šehić, politički analitičar i nekadašnji član CIK-a, u petak je naglasio da nema načina na koji bi se izbori u Mostaru mogli provesti, a da sve bude u skladu sa zakonom, da se svim građanima omogući pravo da glasaju i da ne dođe do kršenja Poslovnika o radu parlamenta BiH.

Dodaje da bi kršenje Izbornog zakona BiH bilo i ako se išlo na prijevremene izbore.

"Hiljadu je detalja. To nije jednostavno. Treba vrijeme, a ne samo reći donijeli smo odluku. Ali pošto živimo u državi apsurda, sve je moguće", ističe Šehić.