Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović poručio je danas da je referendum od najvećeg nacionalnog i istorijskog značaja za Srbe i upozorio da umanjivanje njegovog značaja nije ništa drugo nego napad na srpske nacionalne interese.

luka petrovic

Komentarišući izjavu potpredsjednika SDS-a Mirka Šarovića da je SDS podržao referendum o Danu Republike Srpske zbog opštih okolnosti, ali da smatra da referendum generalno ne može ništa da promijeni, Petrović je rekao da mu je jasno zašto Šarović ima potrebu da se pravda svojim političkim partnerima u Sarajevu i javnosti u Federaciji BiH, ali da mu nije jasno da li to Šarović ulazi u antireferendumsku kampanju koju vode bošnjačke političke partije.

"Ko ima pravo da kaže da volja naroda ne obavezuje nikoga i ne može ništa da promijeni? Volja naroda je uvijek bila i biće imperativ za SNSD i mi ćemo se nakon referenduma u skladu sa tom voljom politički i ponašati", rekao je Petrović Srni.

On je napomenuo da je referendum ustavom zagarantovano pravo građana Srpske i da će oni upravo na taj demokratski način poručiti šta misle o obilježavanju Dana Republike Srpske.

Potpredsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je ova stranka podržala referendum o Danu Republike Srpske zbog opštih okolnosti, ali da smatra da referendum generalno ne može ništa da promijeni.

"Referendum generalno ne može ništa promijeniti. To je potpuno jasno. Poslije referenduma biće dan poslije referenduma i opet ćemo imati pitanje rješavanja Dana Republike Srpske. Pred nama su dugi razgovori i unutar Srpske i sa partnerima u BiH. Razumni ljudi znaju da će se desiti upravo to", rekao je Šarović za TV1.