KUBANSKE VAKCINE STIGLE U BIH – Prva isporuka dovoljna za 20 pacijenata sa karcinomom pluća

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 20. 07. 2016. - 16:35h

U BiH je iz Havane stigla prva isporuka vakcine “cimavaks” koja se koristi za liječenje pacijenata sa karcinomom pluća u poodmakoj fazi.

Kubanska vakcina

To su potvrdili u farmaceutskom preduzeću “Imuno farm”, koje je dobilo rješenje o registraciji ovog lijeka, odnosno pravo na njegov uvoz i prometovanje u BiH.

Prije desetak dana sa Kube su uvezene količine “cimavaksa” dovoljne za 20 pacijenata, koje će najdalje za mjesec i po biti dostupne oboljelima, piše “Euro Blic”.

“Da bi se to desilo, vakcina mora proći kontrolu kvaliteta uvoza prve serije lijeka. Kontrola koju radi laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALM) BiH, mora da bude završena najdalje za 60 dana. Dakle, u tom roku prva količina može biti isporučena medicinskim ustanovama”, naglašava vlasnik i direktor “Imuno farma” dr Aleksandrar Fulurija.

Dodaje da će “cimavaks” biti distribuisan samo bolnicama, te da je Fond zdravstvenog osiguranja RS pokazao zainteresovanost da plati vakcinu za 20 pacijenata”.

“Dogovoreno je da ta količina bude tri puta jeftinija od komercijalne cijene. Vakcine dolaze direktno od proizvođača – Centra za molekularnu imunologiju sa Havane”, ističe dr Fulurija.

Kako saznaje EuroBlic, za “cimavaks” su posebno zainteresovani u Univerzitetskom Kliničkom centru RS i Kliničkom centru Tuzla, u kojima će se, najvjerovatnije, i naći prve vakcine.

U ALM su potvrdili da su dali dozvolu da “cimavaks” može da bude stavljen u promet u BiH.

“Zaključili smo da lijek zadovoljava postavljene kriterijume u pogledu kvaliteta, efikanosti i bezbjednosti, odnosno da je odnos korist/rizik pozitivan. “Cimavaks” je namijenjen liječenju odraslih pacijenata koji imaju nesitnoćelijski karcion pluća. Riječ je o pacijentima koji su prošli prvu lijiju liječenja prema standardnom hemioterapijskom protokolu baziranom na jedinjenjima platine, sa objektivnim kliničkim odgovorom ili stabilnom bolešću”, kaže direktor ALM dr Aleksandar Zolak.

Da situacija u ovom poledu nije nimalo bezazlena, potvrđuju i zvanične statistike prema kojima samo u RS godišnje bude otkriveno 720 slučajeva malignih tumora dušnika, bronha i pluća, dok tokom godine od karciona umru čak 653 osobe

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja