BOŠNJACI PRIJETE – Raspisaćemo referendum o ukidanju Srpske

Izvor: blic.rs Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 20. 07. 2016. - 8:51h

Da li ste za promjenu ustavnog uređenja BiH i za ukidanje Republike Srpske? Ovim referendumskim pitanjem prijete predstavnici SDA, ukoliko RS 25. septembra provede referendum o Danu Republike.

Dan republike

Ovim što radi Milorad Dodik ozbiljno su poljuljani temelji Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovo je urušavanje Dejtona, a kada urušavate Dejton imate pravo i mogućnost da na nivou države raspisujete šta hoćete, pa i referendum da li BiH treba da ima ovakvo ustavno uređenje. Jer, ako jednom narodu, koji je protjeran genocidom, oduzimate pravo na život u jednom od entiteta ili ako Bošnjacima oduzimate pravo da svoj jezik nazivaju „bosanskim“, onda se zapitajte kome treba ovakva RS. Ako Milorad Dodik namjerava da vrši represiju i nastavlja politiku 90-ih, odnosno etnički čistih prostora, onda treba otvoriti i pitanje ovakvog ustavnog uređenja države i entiteta – poručuje poslanik SDA u NS RS Nedim Čivić.

On tvrdi da je „sve moguće“, pa tako i na nivou BiH obezbijediti uslove i većinu za sprovođenje referenduma o promjeni ustavnog uređenja BiH. Ipak, smatra da je sve moguće izbjeći, ako se u RS sprovede odluka Ustavnog suda BiH o 9. januaru.

Ubijeđen sam da Dodik moli Boga da Bošnjaci ulože veto u Vijeću naroda RS, kako bi se odluka o referendumu u RS osporila. Koliko god u javnost slao jednu priču, duboko u sebi zna da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da će prije ili kasnije, kao što je bilo sa himnom, grbom i prefiksom „srpski“ u gradovima RS, na kraju ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH, po kojoj se 9. januar neće slaviti kao Dan Republike – uvjeren je Čivić, prenosi EuroBlic.

Međutim, srpski predstavnici u institucijama BiH poručuju da ne postoje ustavne mogućnosti za održavanje referenduma na nivou BiH i prekrajanje unutrašnje strukture BiH.

Čak i da je predviđeno, sve bi bilo u okvirima postojećeg načina odlučivanja sa mogućnošću entitetske blokade. Realno nije moguće organizovati referendum na nivou BiH niti eventualni referendum na nivou Federacije može uticati na ustavnu kompoziciju BiH. To je pucanj u prazno – kaže poslanik NDP u parlamentu BiH Momčilo Novaković, prenosi EuroBlic.

I poslanik SNSD Milica Marković poručuje da priča o referendumu na nivou BiH “nema veze sa stvarnim životom”.

Možda jedino bošnjački političari namjeravaju da pokrenu pitanje ustavnih promjena, a nakon toga i o statusu RS, ali i to je nemoguća misija. Valjda im je jasno da to nikada neće proći u Parlamentu BiH, jer će se blokirati entitetskim glasanjem – ističe Markovićeva, prenosi EuroBlic.

Preispitivanje

Predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da će, ukoliko Ustavni sud BiH poništi odluku o Danu Republike, biti preispitana skupštinska odluka o raspisivanju referenduma u Srpskoj.

On je istakao da, prema Ustavu RS, NS ima pravo da usvoji odluku o raspisivanju referenduma.

TAGOVI:

Komentari

Ne može „Republika Srpska“ opstati na ovakav naćin. Jer bi to bila država u državi, a to je apsurd.
Pogotovo ne može Srbima pripasti polovina BiH kada oni ne sačinjavaju polovinu stanovništva u BiH.
Ako bi trebala opstati RS, onda bi došla u obzir disolucija, a to je podjela BiH na tri dijela. Svali dio zemljopisnog područja bio bi adekvatan broju stanovnika svakoga naroda. I to onom broju koji se nalazio u BiH prije početka rata. U tom slućaju, Bošnjacima bi pripadao največi teritorij, pa onda Srbima i zatim Hrvatima. Trebalo bi uspostaviti Bošnjaćki Vilajet, HR Herceg Bosnu i onda tek RS adekvatnu broju Srba. No, u tom slućaju, bi trebalo provesti uspješan referendum na razini BiH i na razini svakoga konstitutivnog naroda ponaosob.
Ali, to je još „na dugu štapu.“

Sve do takooga referenduma i takve odluke, drćava u državi je pravno i stvarno neodrživa i kao talva ne može pravno egzistirati niti provesti bilo kakav pravni ućinak.

Budu li Srbi nasilno održavati takvu divlju državu, izazvat će novi rat i dobiti po galvi kao što su dobili i u prošlom i još malo gore.
Pa, tko voli, nek izvoli!

Odgovori

E vako Selmo
Citava BiH je nastala na zlocinima od strane muslimana bosanskih, Srba i Hrvata bosanskih pa kao takva ni pravno ni prirodno ne moze opstati

Odgovori

Vas se samo prosle godine po rijecima ove sad americke ambasadorke iselilo oko 100.000 i isto je sa ustasama a ti nesto prijetis budalo a nemate od cega da zivite niti gdje da zivite.Kad je bio rat tad vas je bilo vise a znas kako ste prosli.Srba je na ovim prostorima 9 miliona a vas milion.To sto vas nepismene Bakir drogira znaj da je tako radio i njegov Alija,zrtvovao vas je kaobajagi da bi dobio cijelu BH a dobio je tor od 20%.Bakir ce vas zrtvovati opet i onda ce te nestati….jer vas ne samo da cekaju Srbi nego cijela Rusija,Izrael,EU i SAD sa Gvantanamom.Zasto se sele siptari,ustase zapitaj se ali i zapitaj se kolika je mrznja prema vam sad u EU i uopste na zapadu i da li mislis da ce taj narod da gleda kako ih ubijate.Nemate vi balije i ustase pojma ko su Srbi i Srbija….u tim svojim ogranicenim tikvama ne mozete ni da zamislite ko smo.Zato kupi prnje i bjezi i promjeni vjeru kao ovi tvoji sto su na zapadu.

Odgovori

Ne nego cemo svama u islamsku drzavu dali vidis idalje od nosa Vidis li da dolazi nasih pet minuta majka Rusija dolazi I donosi Pravoslavlje komeste nekad I vi pripadali

Odgovori

Selman Ćatović , nisi u manjini komšija, tvoje mišljenje na ovom sajtu dijele i „realan“, „neće proći“ i „istina“, imaš njihovu punu podršku. Lijepo je znati da nisi sam, ali ste u velikoj manjini. Savjet, osnuj stranku druže i oni su prvi koji se učlanjuju, za poziciju i vjeru mjenjaju (savjet je besplatan). PS Srbi neće puno izgubiti njihovim odlaskom.

Odgovori

„box“ zar ocekujes da neko komentarise ovu budalastinu sto ovaj musliman napisa. Zajedno sa Blagojem na lijecenje.

Odgovori

BOX, nisam ni rekao da svi Srbi ne valjaju i da su svi Srbi ćetnici. Ali su ipak svi ćetnici – Srbi.
To je problem za poštene ljude. I poštene Srbe i Hrvate, Muslimane – Bošnjake i sve ostale bez obzira na nacionalnu pripadnost.
Prošla su ona vremena hvatanja na galamu i sijanja straha bez temelja. Treba gledati ćinjenicama u oći. Možemo mi i politićiti i politizirati i teferićiti. Ali sve to mora biti utemeljeno na pragmatizmu, na određenom interesu. A da bi taj interes i ostvarili, moramo biti pametni i mudri. U suprotnom, radimo u korist vlastite štete. Bez fajde, šićara i bilo kakva rahatluka.
Možemo biti i jogunasti ako smo u pravu i ako imamo „garanciju“ za to. Inaće, moramo postati hairli ili krepati.

Mislim da si me u podpunosti razumio, ako ti u mislima nije samo ćetnikovanje. A ako je, onda me nisi ni u jednoj rijeći razumio.
Pozdrav tebi i „na neviđeno.“

Odgovori

„BOX“, nećeš njih naći na ovakvim temama, oni otvaraju samo nasalove sa Predsjednikom Dodikom i Lukom Petrovićem jer tu mogu da ispolje frustracije i mržnju, njih RS i 9 januar ne zanimaju. Evo gledaj kako će osuti po nama a ne po komšiji iz Danske, živi bili pa vidjeli. Nisu puno odmakli od njega i tvog komentara. Pozdrav Brate.

Odgovori

drzimo pola drzave i najmanje nas izginulo,opet nas tako lupite u glavu ha ha ha papak jedan glupi

Odgovori

Ma odcijepimo se i neka oni provode referendume koliko hoće. Ako smo im trn u oku, idemo mi lijepo na svoju stranu.

Odgovori

Selmane, ovaj komentar ostavi na naslov o Slavku Vučureviću, tamo ćeš naći slijedbenike i istomišljenike koji ga podržavaju i dijele tvoj stav. Tebi svaka ćast što se boriš za svoj narod, nije nama lako sa njima.

Odgovori

Selmane kod tebe neki dobar hasis. “ Alija daj hasisa „.

Odgovori

FBH svim silama hoce da sprijeci razvoj RS.Mi smo ionako razvijeniji,a kad bi nas pustili da radimo i stvaramo na miru mi bi bili Svajcarska i onda bi mogli da kreiramo svoju sudbinu kako hocemo.Medjutim to balije znaju zato svim silama rade da nas povuku na dno,osiromase jer jedino tako mogu da nas potcine a onda i uniste.Zato kad je rat onda se branimo oruzjem a kad je mir onda se branimo radom.Rad,dobre skole i stalno usavrsavanje su ono sto ce spasiti RS.

Odgovori

Republika Srpska,
jeste država u državi,Bogu hvala!
Problem je što taj suverenitet derogiraju likovi poput Milorada Dodika i slični (da ih ne nabrajam).
Što se tiče Selmana,čovjek je ograničen definitivno,ovakva kvazi država BiH je nastala kao posljedica rata,znači primirje silom iznuđeno.
Da je do „BOX-a“ i njegovih drugova,Selmane,ti bi uspio usopstaviti ja svoj vilajet,ali dok je nas,nećeš pa koliko god vas je.
Predlažem da prekratimo muke razgovora sa sličnim idejama i da raspišemo referendum o samostalnosti i nezavisnosti Republike Srpske.Ako treba, braniti taj referendum svim sredstvima (doduše opet će neki likovi u Srbiju da bježe na postdiplomski),ali stvarali smo je bez njih i prije pa možemo i sada.

Odgovori

za „BOX“
kralju moj ne radi svak u het-u i sličnim firmama,ima nas koji za život zarađuju kopanjem,
pa tek kada sunce dobro upekne,prekidamo sa radom,pa onda malo po portalima čitamo.
Teško je meni shvatiti tebe,a još teže tebi shvatiti mene.
Pokušaj stvaranja islamske države je bio 1992 godine (tačnije od 1990g.) ali je SDS zajedno sa svojim narodom stvorio Republiku Srpsku,koja je bila a i sada je,država u državi (mada je dosta nadležnosti prenio snsd).
To što sam shvatio šta radi Milorad Dodik,Luka Petrović itd može samo da znači da VOLIM REPUBLIKU SRPSKU,naravno i sanjam san kada ćemo se zaista odvojiti i postati DRŽAVA!
Znam ja „BOX“ da dani u het-u znaju biti dokoni pa onda „mlati“ po forumima,nemoj se ljutit,kad stignem uvijek ću ti odgovoriti,samo budi strpljiv,kao što rekoh,ima nas koji žive poštenim radom,kopanjem.

Odgovori

„istina“ Ćuj ispustio lopatu. Jeli pokvarena klima u opštini druže? vidiš kako te grize savjest pa moraš odgovoriti patriotama. Nismo mi isti narod druže, moraš priznati da tvoj stranaćki šef dijeli Selmanovo mišljenje, to što je SDS bio nema veze sa ovom strankom.

Odgovori

Hajde „blagoje“ da pretpostavimo da si patriota.
by the way,nemam pojma da li u opštini radi ili ne klima,što se mene tiče ja bih im isključio i vodu i klimu.
U tome i jeste razlika između mene i tebe,ja nisam zastrašćen pa da žmurim kada moji prave greške.
blagoje
tvoji rasturiše našu Republiku Srpsku u paramparčad a ti zažmurio.
Slavko nije po mjeri ali je mjera za tvog Milokrada.
To je ta razlika.
Bog te čuo,pa da se uvalim u opštinsku fotelju.
Moram ići,sada će malo zahladiti,kopati,pa se čujemo sutra u podne kod OK Korala.
Patriotizam je ljubav za državu Republiku Srpsku,iako od nje nemaš koristi,ali kod ovih tvojih(snsd-ovaca) ljubav je iz interesa,pa dok je pljačkaju dotle je i vole.
Jel to misliš kada „BOX-a“ i slične nazivaš patriotama.
Naravno,klima radi u HET-u !

Odgovori

Hahahahaha čuj izdajnika ostavili lopate, to je tipiča laž szp-a uvalili se u fotelje u Sarajevu i lopataju.Nije ti ovaj u opštini brate, ovo je Vukan i vukanovi iz Sarajeva. Važno je da on dipli o patriotizmu, kakvo licemjerstvo.

Odgovori

Dragi ljudi,

Ne zaslužujete ništa. Treba hljeb da ne jedete.

Kad vidim ove komentare shvatim da ljudi koji ne znaju ništa, nemaju nikakve kvalifikacije, ne poznaju društva dalje od svoje livade, nemaju ideju šta njima i njihovim porodicama treba da im stvarno bude bolje, prvi pritisnu „gas“ da se što prije oni i njihovi suvozači svi skupa zabiju u zid.

Vi ste gnoj društva.

Neki ljudi negdje nešto dogovaraju, pregovaraju, ni oni ne znaju šta će i kako će, a vi ste i njih pretekli da sve pretvorite u nasilje. Pa ko je onda kriv. Vi ste krivi.

Jel ko ne može u crkvu? Jel ko ne može u džamiju? Jel ko ne može da ne vjeruje? Jel ko ima da tjeraju na prisilan rad? Nema.

Ono jedino što ima je da posla nema. Meni se čini da svima vama fali samo onoga čega već ima. Niko se ovdje ne brine za ono čega nam fali.

Patetično.

Odgovori

Jeste SDS bio kapisla stvaranja drzave Ali ne ovaj sa Bosicem biice prije izvini sa Kraisnikom Vucurovicem I drugim I nemojmo se mi Srbi svadjat izmedju sebe to oni zele

Odgovori

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja