Borci Trebinjske brigade sa velikim emocijama i sa sjetom dočekali su da poslije 20 godina ponovo budu u stroju i prisjete se četiri teške godine borbe za stvaranje Republike Srpske.

spomenik braniocima trebinja

Oni koji su devesetih godina bili na braniku otadžbine i danas govore o časnim podvizima Trebinjske brigade kroz koju je prošlo oko 8.000 najhrabrijih Trebinjaca, dok je preko 250 najboljih sinova zauvijek ostalo na granicama Republike Srpske.

Komandir jedne od četa i komandant bataljona pri Trebinjskoj brigadi Vojske Republike Srpske Milovan Rosić, kaže da su njegova sjećanja na protekli rat i lijepa i tužna.

milovan rosic

"Mogu da kažem da su ta sjećanja lijepa jer, na moju sreću, nisam imao poginulih u svojoj jedinici iako smo uvijek bili na prvim položajima fronta. To mi je najveća nagrada", kazao je Rosić, upućujući čestitke gradskoj Boračkoj organizaciji koja je poslije 20 godina organizovala druženje nekadašnjih pripadnika Trebinjske brigade.

Sreću i čast da bude borac Trebinjske brigade imao je i Ratomir Mijanović, koji je mladost proveo na ratištu ali, kako kaže, niti jednog trenutka ne žali.

Ponosan je, naglašava, na svoje saborce i sa tugom i ponosom se sjeća svih palih drugova koji su život položili za Republiku Srpsku.

"Ne dozvolimo da te žrtve budu uzaludne. Meni je drago da sam danas vidio ljude koji se sa osmjehom sjećaju tih herojskih dana. Danas smo ponovo svi bili jedno i zajedno, bez političkih i drugih podjela", kaže Mijanović.

U prvim borbenim redovima bio je i Savo Popovac. I za njega je današnje obilježavanje Dana brigade veliki događaj. Bilo je, ističe, teško za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata, ali sve se izdržalo za opstanak Republike Srpske.

"Ostvarili smo svoje snove. Dobili smo Republiku Srpsku. Mlađi trebaju da se ugledaju na nas jer smo bili spremni da položimo život za otadžbinu", rekao je Popovac.

Na obilježavanju Dana Trebinjske brigade bili su prisutni i borci Bobanske čete koji su u proteklom ratu bili prva linija odbrane Trebinja od neprijateljskih snaga.

Za hrabre borce vojvode Nedeljka Vidakovića važi da su ratovali prsa u prsa sa najelitnijim hrvatskim jedinicama ne dozvoljavajući im prodor ka Trebinju i zauzimanje strateški važnih visova.

"Ovo je lijep događaj koji se trebao organizovati i ranije. Naša četa je imala oko 120 boraca, a njih 23 su položila život u temelje Republike Srpske", podsjetili su pripadnici ove jedinice VRS-a.

Na obilježavanju Dana brigade već godinama unazad dolazi i Radmila Mašić - majka poginulog borca.

radmila masic

"Došla sam da upalim svijeću u Spomen-sobu. Svake godine tako idem. Ja sam jedinca izgubila”, navela je Radmila, koja je u proteklom ratu izgubila sina od 26 godina.

Kad je najteže bilo za srpski narod i sve Trebinjce u odbranu grada stao je i Petar Ukropina, koji ističei da se današnjim obilježavanjem Dana brigade šalje poruka pokoljenjima da ne vjeruju u laži koje im se šalju na račun najboljih sinova srpskog naroda.

petar ukropina

"Ovaj rat je bio odbrambeni i otadžbinski. Nisu Srbi vezali pored Doma kulture šahovnicu i muslimanski barjak i izazivali nemir u gradu Trebinju. Mi smo radili samo ono što smo trebali - stvorili Republiku Srpsku", kazao je Ukropina.

I Miroslav i Borislav Morić od prvog do posljednjeg dana bili su na prvim linijama fronta braneći vjekovna ognjišta.

"Danas je svečan dan za sve borce. Dan Trebinjske brigade trebalo je obilježavati i odmah poslije rata da se ljudi vide i druže, ali, bolje je i danas nego nikad", kaže Miroslav, dodajući da današnji položaj boraca nije nimalo lak jer mnogi nisu riješili osnovna egzistencijalna pitanja.

Nije bilo vremena za razmišljanje kada je trebalo braniti Trebinje i "graditi temelje Republike Srpske". Sa puškom u ruci na frontu je bio i Nikola Mrkaić koji je napomenuo da je danas veliki praznik za sve borce Trebinjske brigade.

nikola mrkaic

Prsa u prsa sa daleko snažnijim neprijateljem, četiri godine borio se i Neđo Tomašević, koji kaže da je danas došao da oda poštu poginulim drugovima koji su zauvijek ostali na nebeskoj straži.

"Hvala svima koji su došli da se poklone sjenima naših poginulih saboraca, ali i da evociraju uspomene na teške ratne dane", istakao je Tomašević.

Među brojnim borcima, na obilježavanju 24. godišnjice od formiranja Trebinjske brigade Hercegovačkog korpusa Vojske RS bio je i Dragoljub Gašić.

"Današnji osjećaj je između ushićenja i male tuge, jer svi smo ostarili ali i sad da nas pozovu odmah bi se odazvali da branimo otadžbinu", kazao je Gašić.

Trebinjska brigada je pokrivala područje od Jablan dola do raskrsnice za Ravno na putu Trebinje-Ljubinje. Sastojala se od šest bataljona.