Bivši predsjednik Republike Srpske Krajine i haški optuženik Goran Hadžić preminuo je večeras u Novom Sadu u 58. godini.

Goran hadzic

Hadžić, koga je Haški tribunal u aprilu prošle godine pustio na privremenu slobodu iz zdravstvenih razloga, preminuo je u Kliničkom centru Vojvodine, prenose beogradski mediji.

Hadžić, koji je imao tumor na mozgu, pušten je u aprilu 2015. godine na privremenu slobodu radi liječenja, a suđenje u Hagu je aprila ove godine prekinuto na neodređeno vrijeme.

Od tada je živio u Novom Sadu.

Hadžića su, kao posljednjeg optuženog u bjekstvu, vlasti Srbije uhapsile u ljeto 2011. godine.

Suđenje je počelo u oktobru 2012. i prekinuto je u oktobru 2014. godine, kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru.

Hadžić je bio optužen za progon Hrvata na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, za istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovječna djela, deportaciju i prisilno premještanje u periodu od 1991. do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini.

Osim Hadžića, od posljedica karcinoma preminula su još trojica haških pritvorenika - generali Vojske Republike Srpske Đorđe Đukić, Momir Talić i Milan Gvero.

Zbog srčanih tegoba u Haškom tribunalu preminuli su general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir i predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević, zbog problema sa stomačnom aortom preminuo je pritvorenik Milan Kovačević.

Haški osuđenik general Mile Mrkšić preminuo je prošle godine u zatvorskoj bolnici u Portugalu, dok su u pritvoru Tribunala u Hagu samoubistvo izvršili nekadašnji predsjednik Republike Srpske Krajine Milan Babić i nekadašnji gradonačelnik Vukovara Slavko Dokmanović.