U Petropavlovom manastiru kod Trebinja danas je služena Sveta arhijerejska liturgija povodom krsne slave ove svetinje, u toku koje su se vjernici pričestili i učestvovali u litiji oko porte manastira.

petropavlov manastir krsna slava trebinje

Svetu liturgiju predvodio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, uz sasluženje umirovljenog episkopa Atanasija, sveštenstva i monaštva eparhije.

U prigodnoj besjedi poslije bogosluženja, vladika Grigorije je okupljenom narodu poručio da su Sveti apostoli Petar i Pavle proširili jevanđeljsku riječ i poruku Gospoda Isusa Hrista s kraja na kraj svijeta.

"Sveti apostoli su nas učili da činimo samo ono što je dostojno poštovanja, što je pravedno i što je istinito. Ali, kao što dobro znamo, mi često griješimo, ali ni tada nas apostoli ne ostavljaju", kazao je vladika Grigorije.

Njegovo preosveštenstvo je istaklo da su neophodni ljubav, mir, poštovanje i da svi budemo truba Duha Svetoga, izvorište milosti i dobrote za sve koji su oko nas.

petropavlov manastir krsna slava trebinje

"Zbog toga nam Sveti apostoli govore da se čuvamo ružnih riječi i ružnih djela, da nekoga ne bismo povrijedili jer kada to učinimo mi, zapravo, sami sebe povrijeđujemo. A kad god nekome činimo dobro najveće dobro činimo samom sebi", poručio je vladika.

Vladika je istakao da treba da oprostimo svima koji su griješili jer nas današnji praznik uči i podsjeća na Hristovo stradanje, kada on - razapet na krstu, nije prijetio i proklinjao one koji su ga razapeli, nego se za njih molio.

"Tako je i na nama da ljubimo one koji nas ne vole, da praštamo onima koji nam čine nažao. Ovo je paradoksalno u ovom svijetu i malo ko se odlučuje na ovaj put, ali je ovo put pobjede, pravde, mira i dobrote", kazao je vladika Grigorije.

On je okupljenim vjernicima poručio da se često svi ljutimo kada neko govori o nama istine ili neistine, ali da se, s druge strane, ne ljutimo kad nas hvale, iako bi i tada trebali da se ljutimo, a ne da se uzdižemo i ponižavamo.

petropavlov manastir krsna slava trebinje "Jedino što znamo da je pravedno i čestito jeste da ljubimo svakoga čovjeka pa i onoga koji nas ne voli", kazao je vladika Grigorije, apelujući na sve političke aktere da ne govore jedni o drugima ružno već da za svakoga govore da je brat i sestra ma koje on stranke i ideologije bio.

On je istakao da svi na izborima treba da glasaju prema svojoj volji ali da je bitno da nikoga ne mrze već da vole i poštuju svakoga jer se samo na taj način može vidjeti ko su ljudi.

Nakon liturgije, upriličena je trpeza ljubavi koju su kao i prethodnih godina pripremile monahinje Petropavlovog manastira.

U poslijepodnevnim časovima, u Pavlovoj pećini poviše manastira biće služena večernja služba.

petropavlov manastir krsna slava trebinje (7)

petropavlov manastir krsna slava trebinje (6)

petropavlov manastir krsna slava trebinje