Nadležni u Hercegovačko-neretvanskom kantonu su ove ljetnje sezone u namjeri da zadrže vandale podalje od saobraćajnih znakova posegnuli za nezakonitim rješenjem - odlučili su da na određenim putnim dionicima postave nove saobraćajne table ispisane isključivo latinicom.

Table cirilica hercegovina

Za njih se očito ova opcija učinila kao jedino praktično rješenje s obzirom na to da su znakovi sa dvojezičnim natpisima već nekoliko godina unazad konstantno uništavani.

Primjera radi, prošle ljetnje sezone u Zvirovićima, naselju u čapljinskoj opštini koje se nalazi na petlji autoputa Međugorje na koridoru Vc, dvojezične saobraćajne table nisu mogle da opstanu ni po mjesec dana.

Ćirilica nepoželjna već godinama

Ovo je samo jedan od primjera, a više ovakvih slučajeva uništenja znakova zbog ćiriličnih natpisa, su godinama unazad bilježeni i na područjima opština Čapljina i Široki Brijeg.

Na većini uništenih tabli vandali bi sve ćirilične napise prešarali sprejem.

Inače, u Pravilniku o saobraćajnim znakovima u BiH, koji je stupio na snagu još 1. januara 2007. godine, jasno se navodi da natpisi na svim saobraćajnim znakovima trebaju biti ispisani latinicom i ćirilicom.

Vandali koji su uništavali saobraćajne znakove u najvećem broju slučajeva nikada nisu pronađeni.

Table cirilica hercegovina