Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić ocijenila je da je tek posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju, koje su stupile na snagu krajem prošle godine, propisan prihvatljiv model koji omogućava da se uz minimalna sredstva bespravno sagrađeni objekti konačno legalizuju.

legalizacija objekata republika srpska

Ona je podsjetila da je ostalo još samo šest mjeseci do isteka roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju, ističući da je ovim zakonskim rješenjem građanima data “ponuda koja se ne odbija”, propisane su izuzetno stimulativne mjere za nelegalne graditelje i više nema potrebe za otezanjem.

“Godinama smo pokušavali riješiti problem nelegalne gradnje i legalizacije bespravno sagrađenih objekata. Suština je u tome da je legalizacija bespravno izgrađenih objekata u Srpskoj proglašena opštim interesom, a ključno je da su cijene kojima se plaća legalizacija bespravno izgrađenog objekta sada određene zakonom i gotovo su simbolične”, pojasnila je Golićeva.

Ona je navela da je Zakonom određena fiksna naknada koja se obavezno plaća za legalizaciju, odnosno u postupku legalizacije nema rente i naknade za uređenje građevinskog zemljišta.

“Tako za objekte do 100 metara kvadratnih fiksna naknada iznosi 100 KM, za objekte bruto površine od 100 do 200 metra kvadratna do 500 KM, za objekte od 200 do 300 metara kvadratnih naknada je 1.000 KM, a stambeno-poslovni objekti od 300 do 400 metara kvadratnih mogu se legalizovati uz naknadu 2.000 maraka”, rekla je Golićeva za portal “Poligraf.njuz”.

Ona je napomenula da porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi prve i druge kategorije ne plaćaju ovu fiksnu nadoknadu.

“Svi bespravno sagrađeni objekti površine veće od 400 metara kvadratnih, koji su građeni u komercijalne svrhe, nemaju nikakve stimulacije. Za njih se plaća redovna cena prilikom legalizacije, u skladu sa odlukama lokalnih zajednica koje i jesu nadležne za sprovođenje postupka legalizacije”, kaže Golićeva.

Golićeva kaže da je jedan od velikih problema u postupku legalizacije bio u neriješinim imovinsko-pravnim odnosima. “Sada je propisano da se, ako nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu, objekat legalizuje u prostoru, odnosno da se privremeno zadrži, a građanin u postupku kod Republičke geodetske uprave rješava pitanje svojine na zemljištu na kojem je izgrađen takav objekat”, pojasnila je ona.

Golićeva je navela da je najveći broj bespravno sagrađenih objekata sagrađen u ratnom i poratnom periodu kao posljedica prisilnih migracija stanovništva, dodajući da su procedure za dobijanje naknadnih dozvola za građenje bile prekomplikovane, dugotrajne i skupe.

“Masovna nelegalna gradnja počela je u ratu i odmah poslije njega. To je bila neka vrsta socijalne potrebe, jer je, prije svega, izbjeglo i raseljeno stanovništvo rješavalo svoje životno pitanje u novom mjestu stanovanja. Ti ljudi i danas teško žive, a novca za legalizaciju, u većini slučajeva nisu imali”, rekla je Golićeva.

Prema ranije rađenim procjenama, u Republici Srpskoj je bilo 87.000 bespravno sagrađenih objekata, a Banjaluka i Prijedor su prednjačili po broju objekata koji su sagrađeni bez zakonom propisanih dozvola.

U Administrativnoj službi grada Banjaluka ne raspolažu preciznim podacima o broju bespravno sagrađenih objekata, ali prema njihovim procjenama, taj broj se kreće od 10.000 do 20.000 objekata.

Od 2008. godine podneseno je 12.596 zahtjeva za legalizaciju, a do sada su riješena 7.362 zahtjeva, od čega se oko 3.450 odnosi na izdate građevinske dozvole. Od početka godine podnesena su 1.393 nova zahtjeva za legalizaciju.

Prema podacima Odjeljenja za prostorno uređenje i Službe za inspekcijske poslove Prijedora, pretpostavlja se da na području ovog grada ima oko 5.000 nelegalno izgrađenih objekata. Od 2010. godine podneseno je ukupno 3.405 zahtjeva za legalizaciju, a riješeno 2.258 zahtjeva.