GOLIĆ – Svislajonova ponuda za Sutjesku NEPRIHVATLJIVA, park se ne može PRIVATIZOVATI!

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 30. 06. 2016. - 19:38h

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić smatra neprihvatljivim Pismo dobre namjere, koje je poslovni sistem „Svislajon-Takovo“ DOO Trebinje uputio Vladi Republike Srpske u kojem se izražava namjera da investira u Nacionalni park „Sutjeska“.

Sutjeska

„Pismo namjere u kojem se predlaže javno-privatno partnerstvo i upravljanje Nacionalnim parkom u omjeru 70:30 odsto je neprihvatljivo, jer nije u skladu sa pravnom regulativom i to pismo ne može biti predmet daljih aktivnosti“, izjavila je Golićeva Srni.

Ona je navela da je o ovome poslovni sistem „Svislajon-Takovo“ obaviješten i pisanim putem.

Golićeva je istakla da je predstavnicima poslovnog sistema „Svislajon-Takovo“ ukazano da, u skladu sa važećim propisima, Nacionalnim parkom može upravljati isključivo javna ustanova.

„U skladu sa članom 7 Zakona o stvarnim pravima objekat prava svojine i drugih stvarnih prava ne mogu biti dijelovi prirode koji su po svojim osobinama opšta i javna dobra i kao takvi ne mogu biti u vlasti fizičkog ili pravnog lica pojedinačno, te ne mogu biti predmet privatizacije ili kupoprodajnih odnosa“, pojasnila je Golićeva.

Ona je podsjetila da je riječ o području posebne namjene, koje uživa posebne mjere zaštite i gdje je jedini vlasnik prirodnih resursa Republika Srpska.

Prema njenim riječima, predmet pravnog posla, takođe, ne mogu biti objekti koji pripadaju Memorijalnom kompleksu, a na osnovu Odluke Narodne skupštine Republike Srpske, kojom se utvrđuje da je spomen-kompleks „Tjentište“, koji čine spomenik Bitke na Sutjesci, spomen-kuća i spomen-kosturnica, te pojedinačna spomen-obilježja, Savin grob i LJubin grob, kulturno dobro od opšteg interesa i kao takvo uživa posebnu brigu i zaštitu.

„Praktično, to znači da se može investirati u postojeće ugostiteljsko-turističke i sportsko-rekreativne potencijale Nacionalnog parka `Sutjeska`, koji zahtijevaju rekonstrukciju i adaptaciju“, istakla je Golićeva.

Prema njenim riječima, imajući u vidu da je riječ o području posebne namjene i posebnih vrijednosti, da bi se stvorili uslovi za pokretanje aktivnosti za bilo koju vrstu pravnog posla u Nacionalnom parku „Sutjeska“ u skladu sa propisima koji regulišu ovu materiju, neophodno je izraditi studiju ekonomske opravdanosti.

Golićeva je naglasila da će predmet na studija pokazati moguće modele partnerstva nakon čega se potencijalni investitori mogu opredijeliti za jedan od mogućih modela.

„Riječ je o studiji koju bi radila nezavisna konsultantska kuća prvoklasnog ranga. Na osnovu nalaza ovlaštenog sudskog vještaka građevinske struke i Republičke direkcije za obnovu i izgradnju, izvršiće se procjena odvojenog dijela samostalnih nepokretnosti koje mogu biti predmet pravnog posla“, kaže Golićeva.

Ona je rekla da u ovom momentu, predmet razgovora može biti samo hotel „Sutjeska“, koji je potpuno devastiran u ratnim dejstima od 1992. do 1995. godine i koji, kao takav, može predstavljati izvor opasnosti za posjetioce Nacionalnog parka, dodajući da ovaj objekat posjeduje građevinsku dozvolu i kompletnu projektnu dokumentaciju.

Golićeva je istakla da je predstavnicima poslovnog sistema „Svislajon-Takovo“ DOO Trebinje jasno ukazano da se ne može pristupiti izvođenju bilo kakvih radova u Nacionalnom parku „Sutjeska“ prije nego što se, u skladu sa važećim propisima, provedu procedure, zaključi ugovor, dobiju potrebne saglasnosti i dozvole.

Ona je dodala da je Ministarstvu i Vladi Srpske stalo da se novim investicijama u ugostiteljsko-turističke i sportsko-rekreativne potencijale Nacionalnog parka „Sutjeska“ doprinese razvoju opština Foča, Kalinovik i Gacko na čijim područjima se nalazi Nacionalni park i razvoju cijele Hercegovine.

„S obzirom da je riječ o području posebne namjene i posebnih vrijednosti institucije Republike Srpske će insistirati na dosljednom poštovanju propisa, s ciljem zaštite svojih interesa“, zaključila je Golićeva.

U skladu sa preporukom predsjednika Vlade Republike Srpske, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić održala je niz multisektorskih sastanaka kako bi se razmotrile mogućnosti i predložena rješenja i na jasan način definisali dalji koraci i procedure za realizaciju investicija u Nacionalnom parku „Sutjeska“.

Na sastancima su prisustvovali i predstavnici poslovnog sistema „Svislajon-Takovo“ DOO Trebinje.

TAGOVI:

Komentari

Nije Dodik dobio proviziju zato je neprihvatljivo.

Odgovori

Draskovic uvijek ima slican plan:
Nastoji da se dokopa ZEMLJISTA po bagatelnim cijenama. Istina je da on nesto i investira, ali se vrijednosti tih investicija ne mogu mjeriti sa vrijednoscu koje ce samo to zemljiste imati kroz 10-20 godina.. Zbog zemljista se vodila vecina ratova u istoriji, zna Draskovic odlicno sta radi. U Trebinju dobio 80 hektara zemlje uz grad za 2 Eur/kvadratu. Plus zemljiste fabrike u Gorici, zatim zemljiste bivseg Metalca u centru grada. To kroz 5-10 godina moze preprodati (strancima) po daleko vecoj cijeni.
I onaj propao posao na Zupcima (oko aerodroma) je isto bilo oko dobijanja jeftinog zemljista.
U Srbiji su tajkuni mnoge firme otkupili da bi se domogli gradjevinskog zemljista blizu centra grada.
Cijena zemljista ce ici nagore, zemljista dostupnog za gradnju je sve manje, a ne vise. Oko Dubrovnika je zemljiste i 200 Eura/kvadratu. Na samo oko Dubrovnika, nego i u Spaniji, npr u zaledju Barselone je zemlja vrlo skupa – pogledajte na internetu, nemojte mi vjerovati na rijec. Trebinje je zaledje Dubrovnika.
Ljudi sa sjevera Evrope vole da zive u toplijim krajevima kad se penzionisu, zato i kupuju kuce i placeve npr po Spaniji, Crnoj Gori, jugu Francuske itd (npr tople Florida i Arizona – tamo idu penzioneri da zive).

Odgovori

Ali zato si prodao RiTE Gacko Kinezima i tada nisi gledao sta je sta.E jado jadni klempavi sa tom kvrgavom glavudzom sto to ti ne ulazos dinar….ali ti ces radje da Hercegovina propadne nego da ti dinar das.Drzava ti je ko tvoja propala svercerska firma.

Odgovori

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja