"Istorija Republike Srpske" - naziv je knjige koju je večeras u Trebinju predstavio istoričar Čedomir Antić, jedan od njenih autora, poručujući da je ovo važan naučni dokument koji čitaocima donosi važne činjenice i podatke iz istorije nastanka i razvoja Srpske.

cedomir antic istorija republike srpske

Prema Antićevim riječima, na knjizi, čiji je izdavač Srpska književna zadruga, radilo je 16 istoričara i drugih naučnika iz Republike Srpske i Srbije, a čini je čak 190 fotografija, ilustracija i reprodukcija i 44 novoizgrađene karte vezane za razne istorijske epohe.

"Ovom knjigom uspjeli smo da saberemo ne samo istoriju Republike Srpske, već i istoriju srpskog naroda u BiH i na teritoriji Srpske. Ovo je istorija jedne države, a ne samo jednog naroda. Polovina knjige je posvećena razdoblju od devedesetih godina do danas", kazao je Antić.

"Istorija Republike Srpske" je objavljena na srpskom i engleskom jeziku, a Antić kaže da bi volio da u narednom periodu iz štampe izađe još ovakvih i sličnih knjiga, kako bi nastalo više tomova koji bi nudili odgovore na sva pitanja o Republici Srpskoj.

Antić navodi da su pokušali ovom knjigom da daju odgovore na određena pitanja, ali i da saberu i suoče sve radove relevantnih istoričara koji se bave ovom problematikom, jer je posljednjih godina mnogo pisano protiv Republike Srpske sa strane rasizma, tvrdnje o neistorijskom narodu,  narodu koji ne želi modernizaciju...

"Bilo bi dobro da se sa tom velikom Istorijom Republike Srpske od nekoliko tomova formira biblioteka - arhiv, gdje bi bili objavljeni svi značajni dokumenti, koji bi uz to bili prevedeni i na strane jezike", napomenuo je Antić, dodajući da ako Republika Srpska želi da opstane njoj je potrebna snažna privreda, prosvjeta, borba protiv korupcije i prestanak međusobnih stranačkih prepucavanja.

Antić je rekao da je u knjizi obrađena istorija Srpske, i to ne samo od njenog osnivanja 1992. godine i međunarodnog priznanja 1995. godine, već i istorija srpskog naroda na ovom prostoru, dok knjiga završava obrađivanjem tema poput terorističkog napada u Zvorniku, obilježavanja 20 godina od zločina u Srebrenici, kao i najave referenduma za samostalnu Srpsku 2018. godine.

"Ova knjiga ne predstavlja samo pokušaj odgovora Bošnjacima, Hrvatima, Sarajevu, Zagrebu, Mostaru, već pokušaj da odgovori jednom organizovanom istorijskom napadu kad je riječ o pitanju tumačenja prošlosti", pojasnio je Antić.

U knjizi su iznesena i veoma važna tumačenja kako je došlo do sukoba unutar društva na prostoru prvo osmanskog pašaluka, a potom austrougarske pokrajine, koji su doveli do sukoba nacija, do genocida 1941-1945, te do teških zločina u prethodnom ratu.

"Srbi su u posljednji rat ušli spremnije nego 1914. i 1941. godine, ali je to bila jedna unutrašnja mobilizacija koja je bila sasvim logična poslije svega što su Srbi doživjeli. Međutim, beogradska elita  nije bila spremna za sukob", istakao je Antić, dodajući da su Srbi u Republici Srpskoj preuzeli hrvatski model stvaranja države, u suprotnom - da su čekali kao krajišnici ili Srbi na Kosovu, propali bi.

Promociju ovog kapitalnog djela priredili su Srpsko udruženje "Ćirilica" Trebinje, Udruženje djece poginulih boraca "Nasljeđe" i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Trebinja.