U selu Veličani jutros su služeni liturgija i pomen za postradale Srbe iz Popovog polja i okoline, koji su zvjerski ubijeni od ustaške ruke u sedmici "Vidovdanskog stradanja" od 23. do 30. juna 1941. godine.

rzani do trebinje

Tim povodom, a sjećajući se 75 godina od monstruoznog ustaškog zločina i 25 godina od prenosa posmrtnih ostaka žrtava u spomen-kostrunicu u Veličanima, u ovom selu danas je otkrivena spomen-ploča, koja podsjeća na noć 23/24. jun 1941. godine, kada su lokalne ustaške postrojbe zvjerski mučile i žive u jamu Ržani Do bacile 165 Srba.

Ustaše se nisu zaustavile na ovom zločinu, pa su već naredne noći na prevaru u selo Kotezi okupili i zvjerski mučili 47 Srba iz Popovog polja i okoline, koje su zatim bacili na tijela već stradalih mučenika u jamu u Ržanom dolu. Sjećajući se na ove zločine, danas je i u Kotezima postavljena spomen-ploča.

rzani do trebinje

Nakon otkrivanja ploča, sveštenstvo Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske služilo je pomen i na mjestu stradanja Srba u Ržanom dolu, odakla je poslata poruka da se ovakva i slična zvjerstva i zločini nikada više ne ponove.

"Naše žrtve trebaju da imaju ime i prezime, a ne broj, jer kad se mi pomolimo i zapalimo svijeću kažemo kome je ona namijenjena. Treba da radimo na pravljenju atlasa genocida, bilježenju jama, kao i na izradi dokumentarnih filmova i publikacija", kazao je prof. dr Veljko Đurić - direktor Muzeja genocida iz Beograda.

On je iz poručio da je, poslije 75 godina ćutanja, došlo vrijeme da se događaji iz prošlosti nazovu pravim riječima i izrazima.

Obilježavanju u Popovom polju, koje su organizovali Udruženje građana" Ržani Do", crkveni odbor Ljubinje, parohija Popovog polja zajedno sa porodicama čiji su članovi stradali u jami Ržani do, prisustvovali su i predstavnici Gradske uprave grada Trebinja.

rzani do trebinje

rzani do trebinje