REGISTROVANO ČAK 130 PARTIJA – Po broju POLITIČKIH stranaka nalazimo se u samom vrhu REGIONA

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 22. 06. 2016. - 15:01h

U BiH je trenutno registrovano oko 130 političkih subjekata, pokazalo je istraživanje koje je Koalicija „Pod lupom“ danas predstavila u Sarajevu.

politicke partije

„Procjenjuje se da jedan politički subjekat dolazi na otprilike svakih 30.000 stanovnika, što nas po broju političkih partija u odnosu na broj stanovnika u zemljama regiona svrstava u sam vrh“, saopšteno je iz Koalicije „Pod lupom“.

Predstavnik Koalicije Vehid Šehić rekao je da su ključni razlozi osnivanja velikog broja političkih partija u BiH u nepostojanju jedinstvenog registra i zakona o političkim organizacijama na nivou BiH.

Za osnivanje političke organizacije u Republici Srpskoj potrebno je 500 potpisa, u Brčko distriktu 300, a u Federaciji BiH samo 50 potpisa.

U saopštenju se navodi da u BiH ne postoji jedinstven zakon o političkim organizacijama, već tri zakona na tri nivoa vlasti koji na različite načine regulišu oblast registracije političkih subjekata, iz čega proizilaze razni problemi u procesu uslova i registracije političkih subjekata.

„Broj potpisa za registraciju političkih subjekata nije jednak, administrativne takse za registraciju su niske, a tačan broj registrovanih stranaka nije moguće sa sigurnošću utvrditi jer ne postoji jedinstven registar političkih subjekata na nivou BiH“, dodaje se u saopštenju.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja