Na posebnom (escrow) računu na koji Republika Srpska prikuplja novac od privatizacije i sukcesije imovine bivše SFRJ na kraju prošle godine bilo je svega 11 miliona KM, dok je ukupan neizmireni dug koji Vlada RS ima prema ovom računu iznosio 85 miliona KM.

vlada rs

Vlada RS se proteklih godina u nedostatku novca često odlučivala za posuđivanje sa escrow računa, a od ukupnog duga najveći iznos se odnosi na pozajmice koje je uzimala za tekuće budžetske izdatke.

„Od 85 miliona KM obaveze vraćanja sredstava na escrow račune, 33 miliona se odnose na novac koji je korišten za budžetsku potrošnju i izmirenje dospjelih budžetskih obaveza, po odlukama Vlade RS, sa rokom vraćanja do 30. juna 2016. godine“, navodi se u Konslidovanom izvještaju o izvršenju budžeta RS za prošlu godinu.

Osim tog iznosa, na escrow račun do 31. jula 2017. godine treba da bude vraćeno i 17 miliona KM korištenih za projektovanje, izgradnju i opremanje Nove bolnice u Bijeljini, zatim 14,5 miliona KM preostalog zajama datog Fondu zdravstvenog osiguranja RS, takođe datog po odluci Vlade RS.

Dio duga u iznosu od 14,5 miliona KM se odnosi i na Robne rezervama kojima je novac sa escrow računa pozajmljen za realizaciju tekućih aktivnosti, sa obavezom vraćanja do kraja 2016. godine, dok se tri miliona KM se odnosi na izmirenje preostalih obaveza Rafinerije nafte Brod, a oko 1,9 miliona KM na pozajmicu za realizacije dijela ugovora „Modernizacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu“.

Na escrow račun uplaćivan je novac od privatizacije preduzeća u RS, između ostalog i od Telekoma Srpske, Rafinerije nafte Brod i drugih firmi.