IZLOŽBA GORANA KOMARA – Trebinjcima predstavljeni pravoslavni spomenici Stare Hercegovine

Autor: Ž.K./TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 12. 06. 2016. - 10:36h

Izložba fotografija srednjovjekovnih pravoslavnih spomenika Stare Hercegovine autora i istraživača srpske istorije dr Gorana Komara, otvorena je večeras u kafeu „Klub“ u Trebinju.

Izlozba fotografija gorana komara

Predstavljeni su pravoslavni spomenici koji se nalaze na srpskom katastarskom tlu, a povezuju se uz porte srpsko-pravoslavnih crkava, koje pokrivaju prostor Stare Hercegovine, nikšićkog kraja i zapadnog dijela današnje teritorije Crne Gore koji su pripadali Staroj Hercegovini – velikog vojvode rusaga bosanskoga Sandalja Hranića i Stefana Vukčića Kosače.

„To je prostor koji mi hoćemo da ilustrujemo u kulturno-istorijskom smislu fotografijama spomenika za koje smo imali utisak da predstavljaju one najupečatljivije biljege pomenutog prostora“, rekao je Komar, dodajući da ovo nije samo predstavljanje pisanih istorijskih spomenika Stare Hercegovine, već i predjela i pejzaža koji su predivni.

On je istakao da je veoma bitno ambijent prostora Stare Hercegovine pokazati ne samo domaćoj javnosti koja je koliko-toliko upoznata, već i inostranoj publici.

Ovom izložbom se, kaže Komar, pokazuje klasično doba stećaka, a na velikom broju fotografija se vide i nadgrobni krstovi, koji su karakteristični za 15. i 16. vijek.

Izlozba fotografija gorana komara

„Ima i starijih spomenika koji se vežu za nekropole sa stećcima. To su spomenici koji su vezani tipa sanduka sljemenjaka, visokih sanduka sa postoljima ili bez“, pojasnio je Komar, dodajući da se ovom izložbom pokazuje i pismo predstavljenih spomenika, koje je isključivo ćirilica, što ukazuje da je naše pismo domanantno u Srednjem vijeku na Balkanu.

Prikazano je osamdesetak fotografija A-4 formata.

Organizatori izložbe su Srpsko udruženje „Ćirilica“ Trebinje i Društvo za arhive i povjesnicu hercegnovcu iz Herceg-Novog.

Izlozba fotografija gorana komara

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja