U prostorijama SPKD "Prosvjeta" Trebinje, održana je prezentacija Zbornika akademije Ruske književnosti u kome su posredstvom centra Vozroždenije prevedeni i objavljeni stihovi pjesnika iz Trebinja - Nataše Stanić, Rajka Tanasijevića i Velibora Šipovca.

Pjesnici zbornik trebinje

Centar Vozroždenije iz Moskve, čije su filijale u Podgorici, Budvi i Trebinju, već osam godina obilježava svjetski dan ruskog jezika - 6 juni.

Tim povodom, sedam ruskih književnika i umjetnika na čelu sa Ljudmilom Popovom došlo je u Trebinje, a sa sobom su donijeli Zbornik književnih radova Ruske književne akademije "Moskovski parnas" broj četiri, u kome se nalaze pjesme pomenutih trebinjskih pjesnika.

Ljudmila Popova, koja je predvodila rusku književnu delegaciju, nije krila oduševljenje što je došla u grad velikog Jovana Dučića koji je poznat i u Rusiji.

"Imajući u vidu da imamo zajedničku dušu, srce i ljubav, nadamo se da će se i ovdje naći određeni zbornici ili izdanja koje će objaviti i naše pisce", rekla je Popova.

Ona je dodala da Srbi i Rusi imaju kulturu koja je slična, zajedničke crte, osobine i karakteristike.

Nataša Stanić sa ponosom i radošću je primila Zbornik u kome se nalazila njena pjesma na ruskom jeziku.

"Drago mi je što su došli ruski pisci, pjesnici i lijepo je da svi mi možemo da sarađujemo sa drugim zemljama i kulturama, a naročito sa nama bliskim ruskim narodom. To u meni nosi jednu emotivnu notu radosti i ponosna sam što mi je pjesma prevedena na ruski jezik", rekla je Nataša.

Gospava Baković, direktor Centra za ruski jezik i kulturu Vozdroženije, posjetila je da je saradnja sa ruskim književnicima povodom Međunarodnog književnog festivala posvećenog svjetskom danu ruskog jezika počela prošle godine kada je dvadesetak pisaca došlo u Trebinje.

"Ovo je drugi put da se družimo i nadamo se da će to biti tradicionalno. Pisci koji su bili prošle godine u gradu na Trebišnjici imali su samo riječi hvale. Cilj je povezivanje književnih stvaralaca iz Trebinja i Rusije", navela je Baković.

Gosti iz Rusije posjetili su Gradsku biblioteku kojoj su darovali knjige na ruskom jeziku, spomenik žrtvama iz Drugog svjetskog rata, Saborni hram, Dučićev i Njegošev spomenik, centar grada i Hercegovačku Gračanicu.

Pjesnici zbornik trebinje

Ovaj događaj, koji je održan povodom Međunarodnog književnog festivala posvećenog svjetskom danu ruskog jezika i danu rođenja Aleksandra Sergejeviča Puškina, realizovali su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta gradski odbor Trebinje i Vozroždenije - Centar za ruski jezik i kulturu Trebinje.