U prepunoj biblioteci Eparhijskog doma u Trebinju, sinoć je predavanje na temu "Rusija danas nad Istokom i Zapadom" održao politički analitičar dr Dragan Petrović iz Beograda, čiji su korijeni iz Zagore.

dragan petrovic predavanje trebinje rusija

Ovo je bilo samo jedno u nizu od predavanja na kojima govori Petrović, koji napisao preko 30 knjiga, od čega samo deset o Rusiji.

Budući da je nedavno boravio u Rusiji dvije sedmice, na predavanju se bazirao na svoja iskustva koja je stekao u toj državi, ističući da su ekonomske prilike šarene, socijalne stvari su zadovoljavajuće, ali da se zbog sankcija Evropske unije osjeti pad rublje.

"Država određenim natezanjem drži cijene pod kontrolom i onda se iznutra ne vidi pad standarda, ali plata u evrima je duplo manja nego prije", kazao je Petrović, dodajući da je, pak, standard dosta bolji nego u Jeljcinovo vrijeme, kao i da je Rusija iskorstila mnoge povlastice od 2003. godine.

U Rusiji su i dalje prisustni oligarsi, ulaže se u vojnu i kosmičku industriji, ali ipak, gledajući sa strane, ne primjeti se da je za običnog građanina baš dobro.

Petrović je istakao da Rusija dobro stoji na polju nuklearnog naoružanja i da je tu u ravnoteži sa Sjedinjenim Američkim Državama, naglašavajući da, s druge strane, u oblasti konvencionalnog naoružanja prednjači SAD.

"Imao sam priliku da vidim Rusiju i to su moje dodatne impresije. Do sada sam imao samo teoretske, a od sada i praktične", dodao je Petrović, dodajući da poslije posjete drugačije gleda na Rusiju.

Petrović je diplomirao na četiri fakulteta u okviru državnog Univerziteta u Beogradu, na kojima je prethodno paralelno studirao i to: na Ekonomskom (1999), na Sociologiji (2000), na Istoriji (2000) i na Političkim naukama (2002).

Stalno je zaposlen u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu, kao Viši naučni – saradnik, gdje se pored cjeline međunarodnih odnosa bavi posebno Rusijom i postsovjetskim prostorom kao primarnom oblašću, a potom i Francuskom.

Predavanje je organizovalo Srpsko prosvjetno društvo "Prosvjeta" i Biblioteka Eparhijskog doma u Trebinju.

dragan petrovic predavanje trebinje rusija