U noći između 3. i 4. juna 1941. godine ustaše su u selu Korita, opština Bileća, ubile više od 130 Srba, mještana ovog i okolnih sela, i bacile ih u Korićku jamu.

koricka jama

Kosti korićkih mučenika izvađene su 1953. godine, kada je na osnovu 180 pronađenih lobanja ustanovljeno da je broj žrtava Korićke jame bio znatno veći.

Najstarija žrtva te strašne noći bio je osmadesetogodišnji Jevto Svorcan, dok je najmlađi bio četrnaestogodišnji dječak Kosta Glušac, koji je jedini pružao otpor zlikovcima nad jamom, podsjećaju iz Srpskog nacionalnog društva "Prebilovci".

Među stradalnima najviše je bilo članova porodica Svorcan, Bjelica, Starović, Trklja, Šarović, Šakota, Glušac, Rogač, Jakšić, Dumnić, Kovačević, Kurdulija, Kosnić, Milošević, Milović, Nosović i Radan.

Zločinci su bili prve komšije, muslimani iz Fazlagića Kule, kod Gacka, pod vođstvom ustaškog povjerenika Hermana Togonala i gatačkog hodže Muharema Glavinića.

Mještani sela Korita nisu očekivali od svojih komšija takav zločinački i sadistički poriv za uništavanjem svega što je srpsko.