U velikoj Galeriji Kulturnog centra u Trebinju večeras je otvorena izložba "Vizuelni identitet Rizbe", autorski rad Slobodana Vukićevića, dok je u maloj Galeriji otvorena postavka" Arheološka istraživanja" - grupni rad članova Udruženja likovnih stvaralaca Rizba.

rizba izlozba trebinje

Na tridesetak plakata predstavljena je piktogramska ilustracija Rizbe, a kroz crtež od elemenata logotipa ne koristeći nijednu drugu liniju ili krug.

Prema Vukićevićevim riječima, u ovaj projekat je ušao kako bi pomognem umjetnost, ukazao kako treba i dao ideju da uvijek treba uvijek pozvati asistenta, profesora, nekog mladog umjetnika, jer proces građenja umjetnika traje čitav život.

"Nije bitna toliko institucija, za razliku od toga koliko će umjetnici raditi na sebi, edukovati se. Meni je bilo inspirativno da radim za umjetničku grupu", kazao je Vukićević.

rizba izlozba trebinje

Arheološka istraživanja je projekat koji je rađen u "Ars Kozari", koji se održavao u Nacionalnom parku Kozara u ljeto prošle godine. Na ovoj laboratoriji umjetnosti u prirodi, koja je okupila umjetnike različitih profila, radili su ideju i koncept koji je nazvan "Arheološka istraživanja."

"Arheološka istraživanja kroz koncept umjetničke forenzike prate propadanje i nestajanje umjetničkog rada i umjetnosti na našim prostorima. Na taj način otvaraju prostor za nova promišljanja o značaju i načinu umjetničkog istraživanja. Skupljeni su crteži, na licu mjesta su pravljene fotografije, uzete su dimenzije tih radova, prikupljen je materijal i donijeto je da se izloži u Trebinju", istakle su autorke izložbe Nevena Kosović, Mirjana Kodžo i Milica Lojović, članovi Rizbe.

rizba izlozba trebinje

Na Kozari je istraženo je 12 autora, a na svaki rad je urađeno od tri do pet crteža, ali zbog koncepta izložbe nije sve izloženo.

"Jednostavno je došla ideja i shvatili smo kako to možemo da uradimo i uradili smo kažu ove mlade umjetnice", kažu ove mlade umejtnice.

Rizba se trebinjskoj publici već predstavila sa nekoliko izložbi, a u njihovoj organizaciji bile su i projekcije filmova.

Posjetioci će izložbu u Kulturnom centru moći da pogledaju do 20. juna.