Češki režiser Vaclav Dvoržak savjetuje Srbima da ostanu kakvi jesu i da ne ulaze u NATO.

vaclav dvorzak

"NATO i EU su dva pipka jedne hobotnice, američko 'maslo'. SAD žele da vladaju i pokore ceo svet, a da od Evrope naprave svoju koloniju. Ma koliko se Nemačka činila kao lider EU ona je zapravo i dalje okupirana i preko Angele Merkel samo je produžena ruka SAD. Zbog čega biste ulazili u NATO? Da li zato što vas je bombardovao, oduzeo Kosovo ili proklamovao džihad u Bosni? Da li je ovim potezima pokazao da vam je saveznik", upitao je Dvoržak.

On je poručio Srbiji da ne žuri sa ulaskom u EU, jer je, kako kaže, EU u veoma ozbiljnoj, komplikovanoj situaciji, u rukama nesposobnih političara koji ne vide realno svjetsku situaciju i pritom su sve marionete SAD.

"Evropljanima ovakva situacija više nije 'zabavna' i zbog toga sve više jača nacionalizam. Ipak, budućnost Evrope vidim optimistički, ali prethodno bi trebalo da se oslobodimo iznad-narodnih institucija, birokratskog aparata i krenemo iz početka", ocijenio je Dvoržak, koji je autor potresnog dokumentarnog filma "Oteto Kosovo" i jedan od najuticajnijih čeških režisera današnjice.

Dvoržak, koji je prije nekoliko dana u Beogradu počeo sa snimanjem dokumentarca o Srebrenici, rekao je za "Vesti" da već dugo planira da napravi film koji će predočiti pravu istinu o događajima u Srebrenici.

"Svestan sam da je to velika rana kako za muslimanski, tako i srpski narod zbog čega želim široj javnosti da predočim pravu istinu", kaže Dvoržak.

On je dodao da je svjestan da je poslije više od dvije decenije od tragičnih događaja i brojnih presuda Haškog tribunala teško promijeniti zvaničnu verziju, ali, ističe, da se neće oslanjati na presude u Hagu zato što je "taj sud propagandna institucija koja nema nikakve veze ni sa pravdom ni sa istinom".

"Želim da snimim obe strane, ljude koji su tamo živeli, one koji su bili svedoci tih događaja. Svako od njih treba da ispriča svoju priču, a da gledalac sam dođe do zaključka šta je dovelo do rata i krvi. Srbi su uradili koliko su mogli da bi skinuli ljagu sa svog imena, ali im u toj borbi veoma otežavaju strane organizacije, mediji i 'peta kolona' poput Nataše Kandić i drugih. Potrebno je i da više stranaca, posebno iz zemalja EU i NATO progovori o ratu na Balkanu, a posebno kada je reč o međunarodnim zločinima i proizvodnji džihada u srcu Evrope", smatra Dvoržak.

On je izrazio nadu da će premijeri filma o Srebrenici biti do kraja godine, dodavši da ima i finansijskih, ali i problema sa prikupljanjem originalnih video-materijala i fotografija.

"Tu bi nam dobro došla pomoć svih onih koji raspolažu sa tom istorijskom građom. U toku su pregovori sa RTS, a kada je reč o finansijama trošimo naš novac ili donacije naših prijatelja, vlasnika uspešnih firmi", kaže Dvoržak.