DODIK PORUČIO IZ TREBINJA – Hercegovina je najveće energetsko gradilište

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 03. 06. 2016. - 16:05h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će Hercegovina, realizacijom projekta izgradnje Hidroelektrane /HE/ „Buk Bijela“, uz izgradnju „Gornjih horizonata“, drugog bloka Termoelektrane /TE/ „Gacko“, postati najveće energetsko gradilište u Srpskoj i za samo nekoliko godina se visoko pozicionirati na energetskoj mapi Evrope.

Milorad Dodik

Dodik je naglasio da niko ne može reći da vlast Srpske ne vodi računa o ovoj regiji jer činjenice i radovi to demantuju i pokazuju pravi odnos prema ovom kraju.

„Veoma sam zadovoljan činjenicom da smo riješili nagomilane formalno-pravne probleme koji su nas stalno potiskivali“, rekao je Dodik novinarima u Trebinju nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje HE „Buk Bijela“.

Kada je riječ o „Buk Bijeloj“, Dodik je naveo da je ranije bilo traganja za partnerima koji nisu do kraja bili izdržljivi da se sprovedu procedure.

„`Elektroprivreda Republike Srpske` /ERS/ ove godine je stekla mogućnost da na ovaj način dobije koncesiju“, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je ERS prije nekoliko godina u kontinuitetu bilježila gubitke i nije mogla da se na pravi način kandiduje za dobijanje ove koncesije, a posljednjih nekoliko godina uspješnog rada došla je u poziciju da bude referentna na ovom planu.

Dodik je istakao da je jasna dinamika radova u narednih godinu dana, nakon čega slijedi 60 mjeseci konačne izgradnje projekta.

„To će biti značajan dokaz naše sposobnosti da možemo da radimo ovako složene objekte. Prvi put ERS, kao vlasnik, treba da obezbijedi sve preduslove za izgradnju – od projekta do svih važnih istraživanja i dozvola, i da se na finansijskom tržištu obezbijedi dovoljno ekonomski isplativog novca, da bi ova elektrana mogla biti izgrađena“, rekao je Dodik.

On je naglasio da će, osim elektrane, biti riješen i niz infrastrukturnih problema tog kraja, te znatno poboljšane perspektive opštine Foča i cijelog tog dijela Republike Srpske.

„Ovo je dio naših stalnih ozbiljnih namjera da gradimo kapitalne energetske objekte. Naše opredjeljenje je da u elektro-energiji postanemo dominantan i jedini vlasnik kao Republika Srpska. Budućnost svih generacija političara mora da bude dominantno usmjerena ka tome da bez oklijevanja i ikakve sumnje vlasništvo nad energetskim sistemom i primarnim energetskim objektima bude primarno vlasništvo ovog naroda.To ne treba da bude mijenjano bez obzira na okolnosti i svjetske trendove“, poručio je Dodik.

On je dodao da je zato izgradnja ove hidroelektrane da pojača kapacitete, vlasništvo i prava, te zahvalio Vladi Srpske, ERS-u i svima koji su učestvovali i doprinijeli početku realizacije ovakvog projekta.

„ERS, otkada je locirana u Trebinju, pojavljuje se kao značajan investitor. Oko 150 miliona ugovorenih poslova u vezi sa sistemom `Gornji horizonti` kreće se na glavne projekte i radove. Vlasti Republike Srpske nikada ovo nisu stavile na stranu, bez želje da to riješe, ali zbog objektivnih i subjektivnih problema to činimo sada“, rekao je Dodik.

On je podsjetio da su mnoge formalne okolnosti morale da budu rješavane, kao i da „su u značajnom obimu zavisili od drugih“.

Dodik je naglasio da je „Buk Bijela“ prvobitno bila projektovana kao jedna od najvećih hidroelektrana u regionu, što je podrazumijevalo potapanje zemljišta i vode na prostoru Crne Gore, ali da se, uprkos projektu i urađenim glavnim radovima, sve moralo redukovati.

„Sada moramo da u narednih godinu dana prilagodimo projekte nižem nivou brane i da se pripremimo za samostalno izvođenje“, istakao je Dodik.

On je dodao da će i dio puta Tjentišta do Foče biti riješen u okviru svih projekat.

„Republika Srpska pokazuje sposobnost da u teškim uslovima pojačava svoje snage“, rekao je Dodik i dodao da će ova godina biti godina kada će se zabilježiti i duplo veći rast domaćeg proizvoda.

TAGOVI:

Komentari

Samo nek se gradi, dugo godina je bila zapostavljena Hercegovina, red je da se to ispravi. Za sve one koji negoduju i koji su lafo neki zaštitnici prirodne i okoline, zar nije bolje da ljudi rade i zarađuju, a ne da gladuju i da se iseljavaju u druge zemlje?-

Odgovori

Oj Dodiku Milorade u tebi su naše nade.

Odgovori

Sad će mrzitelji, lopov, mafijaš itd. Neka si ti nama živ i zdrav predsjedniče, a ovi što mrze, prvo mrze sebe, pa komšiju pa Republiku Srpsku.Na svim portalim u federaciji kad se pojavi ova slika je preko 500 komentara, jer su bošnjaci zabrinuti za nas. Njuhovi komentari se ne razlikuju po mržnji od nekih na ovom portalu. Dok isti ti mediji ukivaju Bosića u zvijezde. Ne mogu da podžim one koje podržavaju naši dušmani. Popularnost našeg predsjednika poslije ove SDS ove izdaje u Sarajevu je preko 50 posto, teško će to pasti građanima Trebinja koji podržavaju izdaju i naravno dijaspori u Danskoj.

Odgovori

Mržnja je jedino što ostaje tim ljudima. Meni ih je iskreno žao, čovjeka podržava patrijarh koji sigurno misli našem narodu „loše“ . Zalutale ovce zaslijepljene Soroševim medijima i medijima iz federacije se polako odriču Srpske Crkve, naših tradicija i Republike Srpske. SANU i aktuelna vlast u Srbiji takođe su na strani pravde i većine u RS.Ja se nadam da će se u budućnosti nerazumni urazumiti i da će stati na pravu stranu jer naša su braća još uvjek, sve dok ne pređu na Islam gdje sigurno vodi politika Bosića i PDP-a, Evo hvala Bogu Ivanić se sjetio da je i Srpski član predsjedništva i polako dolazi u pamet. Pozdrav svim slobodoljubivim Srbima i Srpkinjama.

Odgovori

Paa naravno da ce gradit u hercegovini gdje bi drugo.. jer sve pare od hidroelektrana odose u BL.. vidili da smo mi u hercegovini ovce za sisanje pa nas osisase do gole koze… daBoda nam 10 puta gore bilo nego sto je sad….

Odgovori

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja