Bileća je bila domaćin završne konferencije "Premošćavanje barijera - Duh partnerstva" prekograničnog projekta koga je finansirala Evropka unija iz IPA prekograničnog programa saradnje BiH i Crne Gore.

osobe sa invaliditetom

Ovaj projekat provodilo je Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko" iz Trebinja - kao vodeći partner i Opština Bileća, kao partner u BiH, odnosno Savez udruženja paraplegičara Crne Gore, kao vodeći partner i Srpska pravoslavna crkvena opština Nikšić kao partner u Crnoj Gori.

Značaj ovog projekta i ovih programa je da se doprinosi ekonomskom razvoju pograničnih područja i poboljšanja života ljudi u prekograničnim područjima kroz zajednička partnerstva iz dvije države.

Nataša Borović, predsjednik Udrženja paraplegičara Crne Gore, kaže da su ponosni na rezultate i dostignuća u ovom projektu.

natasa borovic

"Vidljivi su rezultati. Saborna crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću je pristupačna za korisnike koji se otežano kreću i korisnika kolica. Rađene su i anketa u Nikšiću, Bileći i Trebinju namijenjene građanima koji su trebali iznijeti svoje stavove koliko su upoznati sa izazovima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom", istakla Borović.

Mijat Šarović, predsjednik udruženja "Sunce nam je zajedničko", kazao je da je ovaj projekat imao dva cilja - da se otklone arhitektonske barijere kod vjerskih i kulturnih objekata na području Bileće, Nikšića i Trebinja i da se ukaže da osobe sa invaliditetom osim prava na socijalnu, zdravstvenu zaštitu, imaju pravo na pomagala i lijekove.

mijat sarovic

"Kroz ovaj projekat osim riješavanja arhitektonskih barijera prevazilazile su se i psihološke barijere", naveo je Šarović.

U projektu je učestvovalo više nevladinih organizacija, institucija lokalnih zajednica i vjerskih institucija, koje do sada nisu imale zajedničke aktivnosti.

U okviru projektnih aktivnosti ugrađene su i postavljene rampe za osobe sa invaliditetom kod crkve Svetog Save, Obradovića džamije i Doma kulture u Bileći, te manastirske crkve u manastiru Duži kod Trebinja.
Emitovan je i film "I mi smo tu" autora Nebojše Kolaka u trajanju od 24 minuta.

Postoji mogućnost da prvo gostovanje Nika Vujičića svjetski poznatog motivacionog govornika u BiH bude u Trebinju, naveli su organizatori današenjg skupa u Bileći.

Evropska unija je finansirala ovaj projekat iz sredstava IPA Programa prekogranične saradnje između BiH i Crne Gore u iznosu od oko 75.000 evra za BiH.