VUČUREVIĆ – Izborni zakon BiH ispred preporuka Ministarstva lokalne uprave

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 31. 05. 2016. - 14:17h

Gradonačelnik Slavko Vučurević rekao je da je jedini zakon u BiH koji definiše ulazak odbornika u skupštinske sazive Izborni zakon BiH, a ako nešto nije u saglasnosti sa tim zakonom ništavno je po Ustavu Republike Srpske i BiH.

slavko vucurevic ne prelazi u sns

Vučurević je ocijenio da niži pravni akt mora biti u saglasnosti sa višim i da je tu „kraj svih krajeva“, te da bi te propise trebalo da znaju svi odbornici i opozicije i vlasti.

Gradonačelnik Trebinja je ocijenio nebitnim napuštanje sjednice odbornika opozicije, jer nije prihvaćen njihov prijedlog da bude održana vanredna sjednica na kojoj bi na osnovu preporuke Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske bile poništene odluke donesene na prethodnoj sjednici.

„Vanredna skupština se može sazvati kada je u pitanju ratno stanje, zemljotresi, prirodne nepogode i epidemija širih razmjera. Opozicija se mora povinovati odlukama skupštinske većine i odlukama koje ona donosi, a da li će prisustvovati sjednicama ili ne to je njihov izbor. S obzirom na to koliko su konstruktivni i koliko rade bolje je da i ne ulaze u skupštinu“, mišljenja je Vučurević.

On je dodao da „opozicioni odbornici žele da Skupština glasa da li je neko odbornik, zanemarujući volju građana“.

„To nije u kopetenciji Skupštine ni skupštinske većine. U zakonu je tačno navedeno da je legalan svaki odbornik koji u skupštinu uđe sa dodijeljenim sertifikatom Izborne komisije BiH i potpisanom izjavom odbornika na koga se ta izjava odnosi“, kaže on.

Vučurević je optužio odbornike opozicije da za četiri godine i naknadom od 500 KM, kako kaže, nisu bili u stanju da nauče ni da shvate ono što piše u Poslovniku o radu i zakonu.

Nakon što su napustili današnje zasjedanje, odbornici SNSD-a i DNS-a uputili su zahtjev Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i pravosudnim institucijama da u skladu sa svojim ovlaštenjima najhitnije preduzmu mjere da se ispoštuje stav Ministarstva i ponište odluke donesene na sjednici Skupštine grada održanoj 25. marta, kao i sve odluke na sljedećim sjednica koje imaju status, kako su ocijenili, nelegitimnih.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova zatražili su da preduzmu sve aktivnosti iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja odgovornosti Skupštine grada Trebinja zbog kršenja zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta i Poslovnika Skupštine grada.

Opozicioni odbornici su pozvali sva pravna i fizička lica na koja se na bilo koji način odnose odluke sa nelegitimnih sjednica Skupštine grada da sa Gradom ne ulaze u poslovne odnose po pitanju „ovih nelegitimnih odluka“.

Ovim zahtjevima se pridružio i odbornik NDP-a Slobodan Šaraba koji je zajedno sa odbornicima SNSD-a i DNS-a napustio sjednicu.

TAGOVI:

Komentari

Crvene dovodiš do ludila,to care!

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja