Mlada atletičarka iz našeg grada, Vanja Spaić, članica Atletskog kluba “Leotar” koja se nalazi na američkom koledžu "Fresno" popravila je rekord BiH u bacanju koplja.

vanja  spaic amerika

Ona je nastupila na mitingu u Americi u prvoj rundi za finale NCAA američkog atletskog koledž takmičenja. Za svaku disciplinu u ovoj rundi kvalifikuje se 48 takmičara, a Vanja je bila postavljena na 33. poziciju.

Po teškom vremenu, sa nekoliko prekida takmičenja zbog kiše, koplje je bacila 48,40 metara iz tri pokušaja i na kraju je završila na 15. poziciji.

Spaićeva je zadovoljna svojim nastupom samim tim što je popravila lični rezultat, ali i što je popravila državni rekord u bacanju koplja.

Stari rekord je iznosio 47,63m, a upravo je Vanja bila vlasnica i tog rekorda.

Vanja je najavila povratak u BiH, a prvo naredno takmičenje će biti Pojedinačno prvenstvo Bosne i Hercegovine za seniore, gdje očekuje dobar rezultat.

“Uporedo studiram I naporno treniram. Forma je zaista u uzlaznoj liniji, vjerujem da ću uskoro baciti koplje preko 50 metara. Bogu hvala, povrede su iza mene i vjerujem da mogu mnogo”, kaže Vanja.

Od ostalih atletskih aktuelnosti vrijedi izdvojiti uspješan nastup “Leotara” na Prvenstvu BiH za mlađe pionire i cicibane u Sokocu proteklog vikenda.

ekipa na sokocu

Dijana Kovač bila je prva u skoku u vis i u trci na 80 metara sa preponama, dok je Sandra Rosandić bila druga u disciplini 80 metara sa preponama i druga u disciplini 300 metara. Njih dvije su nastupale u konkurenciji mlađe pionirke.

U konkurenciji cicibanki, Ivona Rosandić bila je druga u disciplini 200 metara i treća u trci na 60 metara, dok je Anika Gadža bila treća u skoku u vis.

Članice “Leotara” osvojile su prvo mjesto u štafeti 4x100 metara za cicibanke, u kojoj su učestvovale Ivona Rosandić, Irina Janjić, Ana Rosandić i Anika Gadža.