Udruženje vinogradara i vinara istočne Hercegovine "Vinos" zahvalilo je upravi Hidrolektrana na Trebišnjici /HET/ što su prepoznali potrebu vinogradara i vinara za nabavkom uređaja za brzu analizu u svim fazama proizvodnje vina, te istakli da bi u slučaju odustajanja od ove namjere bila načinjena velika i nenadoknadiva šteta za razvoj ove privredne grane. carski vinograd usce

U ovom udruženju izražavaju iznenađenje negativnim komentarima koji su se pojavili u pojedinim medijima u vezi opremanja i verifikacije laboratorije u okviru HET-a za ispitivanja grožđa i vina. "Nadamo se da onaj od koga je to sve poteklo nije imao namjeru da ugrozi razvoj vinogradarstva i vinarstva u Hercegovini", kažu u udruženju "Vinos", napominjući da je najbliža takva laboratorija udaljena nekoliko stotina kilometara od Trebinja.

Oni pojašnjavaju da su se kao Udruženje vinogradara i vinara obratili HET-u sa molbom da im pomogne u prevazilaženju problema u vezi sa laboratorijskim ispitivanjem grožđa i vina, jer su, kako kažu, smatrali da to preduzeće kao dugogodišnji nosilac razvoja u Hercegovini ima i po tom osnovu razlog da pomogne razvoj ove prepoznatljive privredne grane.

"Preduslov za proizvodnju visoko kvalitetnih vina je stalno kontrolisanje niza parametara počev od grožđa u vinogradu, mošta prilikom fermentacije i konačno vina prilikom odležavanja", napominju u Uduženju i ističu da su u toku aktivnosti na zaštiti geografskog porijekla grožđa što je preduslov adekvatnom vrednovanju vina proizvedenih u Hercegovini.

Članovi ovog udruženja jedinstvenog su mišljenja da je preduslov za proizvodnju kvalitetnih vina i adekvatna laboratorija u neposrednoj blizini radi što brže dostave uzoraka i dobijanja rezultata analize.

"Osim toga, laboratorija mora da bude verifikovana, a najbliža takva udaljena je 350 kilometara što predstavlja i značajan materijalni izdatak, pogotovo za male proizvođače", ističu u Udruženju i napominju da ne očekuju da usluga laboratorije bude besplatna.

Udruženje "Vinos" izražava zahvalnost HET-u i osoblju Službe za laboratorijska ispitivanja za svu dosadašnju pomoć.