Naloženo SMANJENJE cijena MOBILNE telefonije u BiH

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 30. 05. 2016. - 14:42h

Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ BiH naložila je operaterima da najkasnije do 1. juna, odnosno 1. jula, primijene mjere iz Odluke o usklađivanju cijena usluga mobilne telefonije i uslova za pružanje telekomunikacionih usluga radi snižavanja cijena i podsticanja konkurencije.

telekom operateri cijene

„Evidentno je da na maloprodajnom tržištu mobilne telefonije u BiH, umjesto efektivne konkurencije, postoje indicije oligopolnog ponašanja, odnosno koordinisanog ponašanja tri mobilna operatora„, navodi se u saopštenju RAK-a.

RAK je saopštio da je u svrhu sprovođenja zaključaka Parlamentarne skupštine BiH od 12. juna uradio detaljne analize koje su ukazale da su cijene mobilne telefonije u BiH iznad prosjeka cijena u zemljama regiona.

Odlukom je naloženo dominantnim mobilnim operaterima „BH telekomu“, „M:telu“ i „HT-u“ i usklađivanje uslova za pružanje usluga operatora javnih elektronskih komunikacionih mreža, davaoca fiksnih javnih telefonskih usluga i davaoca pristupa internetu.

Agencija je analizirala cijene za period oktobar 2012 – decembar 2015. godine i utvrđeno je da dominantni mobilni operateri u BiH „BH telekom“ Sarajevo, „M:tel“ Banjaluka i „HT“ Mostar imaju ponude sličnih karakteristika u pogledu sadržaja i cijena tarifnih paketa, što ukazuje na nekonkurentsko ponašanje operatora.

Agencija je analizirala i uslove dopune pripejd računa, poredeći ih sa zemljama u okruženju i zaključila da mobilni operatori u BiH primjenjuju kraća vremena trajanja početnog kredita i uplaćenih iznosa na pripejd računima.

Agencija je konstatovala da operateri na veb-stranicama kao i reklamnim kampanjama navode cijene bez PDV-a, ali uz teško uočljivo obavještenje.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja