Vlada Republike Srpske dala je firmi "Trendteks" iz Doboja pod zakup fabriku "Biteks" u Bileći, koja će proizvodnju početi od 1. juna, potvrdila je novinarima direktor ove fabrike Persa Klimenta.

bileca fabrika

Ona je istakla da je zakup na pet godina, a da je obaveza zakupca da zadrži postojeći broj radnika i da u naredne dvije godine i zaposli još 60 novih, kao i da organizuje obuku tih radnika.

Klimenta kaže da će se ubuduće šiti medicinska oprema, te da neće trebati puno vremena da se radnice obuče, jer je program koji su do sada radile bio teži od ovoga.

Klimenta kaže da je "Biteks" radnicama ostao dužan nekoliko mjeseci doprinosa, ali da Vlada Republike Srpske radi program za rješavanje tog pitanja.

"Neisplaćene su i dvije i po neto plate. Mislim da će iduće sedmice biti pola plate isplaćeno, a postoji dogovor da na ime zakupa unaprijed damo radnicama jednu platu, ali to nije konačan dogovor", kaže Klimenta.

Što se tiče još jedne preostale neisplaćene plate, Klimenta ističe da će je pokušati namiriti naplatom iz stečajne mase.

U fabrici je radilo 140 radnica koje su u jednoj smjeni šile žensku modnu konfekciju za poznati njemački brend "Štajman".