Advokat, pisac i pjesnik Nebojša Rudan krajem prošle godine izdao je CD koji nosi naslov "Nekrolog za lucifera", na kome ima balada, popa, šlagera, roka, regea i džeza.

nebojsa rudan

Na CD-u se nalazi deset pjesama koje su, kako kaže Rudan, uglavnom, nastale prije mnogo godina. Tek nakon što je prešao pedesetu godinu života, odlučio je da ostavi zabilježen trag i uspomenu.

"Osam od deset pjesama nastalo je davno, kad sam bio mlađi. Smatrao sam da ima vremena, ali kada sam prešao pedesetu vidio sam da u životu i nema baš toliko vremena i odlučio sam da snimim CD - da ostane zabilježen trag, čisto kao kad čovjek okupi svoju porodicu pa ode kod fotografa da mu uradi porodičnu fotografiju i pozadi napiše koja je godina. Da se ima uspomena", istakao je Rudan.

Nema, kaže Rudan, nikakvih muzičkih ambicija i pretenzija. Advokatura i književnost i dalje ostaju njegovo glavno zanimanje, a pjesme su nešto lično, intimno, samo za njegovu dušu. Neće praviti ni spotove, niti će plasirati CD-ove.

Najveće zasluge za oblikovanje pjesama ima producent, aranžer i klavijaturista profesor Bobo Vučur, dok je Nebojša na gitari dao "kostur" pjesmama, složio akorde i tekstove i predao ih Vučuru.

"Tekstovi su dobri, jaki sa porukom. Bili smo dobar spoj i ispao je fin CD" kaže Rudan, dodajući da je po njemu vokalni dio interpretacije solidan, jer se svaka vještina trenira pa tako i pjevanje, a on u životu nikada nije trenirao i vježbao pjevanje.

Kaže da nije ni neki posebni talenat, ali ima osnovni sluh koji mu je omogućio da napravi CD.

Na ovom albumu ima balada, popa, šlagera, roka, regea, a i džeza, što je ideja Boba Vučura. Njemu je prepustio da uradi nekoliko muzičkih stilova.

"Tekstovi su puni optimizma, entuzijazma, ljubavi, života. 'Nekrolog za lucifera' je posmrtni govor, opraštanje od njega", pojašnjava Rudan, dodajući da je njegov prijatelj iz Švedske napisao jednu pjesmu sa CD-a koja se sastoji od samo tri akorda, što je Bobo Vučur aranžio u rok maniru.

Mihajlo Brborić svirao je gitaru, Bobo Vučur klavijaturu, koji potpisuje i aranžman i produkciju. Prateći vokal je Marija Ninković. CD je u cjelosti sniman u Trebinju.

Rudan za jesen najavljuje drugi CD. Materijal je već spreman, pa će publika uskoro ponovo imati priliku da uživa u pjesmama Nebojše Rudana.

A dok ne izađe novi CD, valja se podsjetiti i djela koja su izašla iz Rudanovog pera - Kad laste proljeće traže, Večna je samo prolaznost, Razdužbina - poezija i romani Čamotnjak, Hladne oči sunčeve, Darovi ludila, Samokolj, Petokraki trnov venac...