Remont Hidroelektrane /HE/ "Trebinje jedan" je u toku, a njegovim završetkom biće povećana pogonska spremnost elektrane, njena stabilnost i funkcionalnost, potvrdilo je rukovodstvo pogona ove hidroelektrane.

he trebinje 1 grancarevo

U Hidroelektrani ističu da je stanje opreme na zavidnom nivou, te da u ovakvom stanju nisu ni mnogo mlađe elektrane, pa čak ni one koje se nalaze u zemljama zapadne Evrope.

Rukovodilac pogona HE "Trebinje jedan" Dražen Gurović kaže da je remont, koji je počeo 14. maja, planiran da traje 36 dana, odnosno četiri dana kraće u odnosu na prošlu godinu.

On napominje da se radi sopstvenim snagama, s tim da se samo za specifične poslove angažuju treća lica.

"Remont se se sastoji iz dva dijela - beznaponsko stanje i remont agregata hidromehaničke opreme", kaže Gurović i pojašnjava da je beznaponsko stanje skraćeno sa deset na šest dana i da je to jedini period kada elektrana nije dostupna elektroenergetskom sistemu.

U okviru remonta u beznaponskom stanju pregleda se elektro-oprema, dok se ostalim danima pregleda hidromehanička oprema.

rukovodstvo he trebinje 1 grancarevo Stanković, Gurović i Tubić

Rukovodilac mašinskog održavanja Ilija Stanković kaže da nekih posebnih radova nema, jer je riječ o redovnom godišnjem remontu.

On ističe da su treća lica iz eminentne firme iz Beograda angažovana na ispitivanju rada turbinskih kola i da po potrebi vrše reparaciju ili bilo kakve popravke koje se evidentiraju kao greške koje su nastale od prošlog remonta.

"Imamo izuzetno dobru i kvalitetnu hidromehaničku opremu i sve ono što prati pomoćne pogone koji su vezani za rad agregata", ističe Stanković i dodaje da je remont, ne samo ovog agregata, već svih koje su do sada uradili na zavidnom nivou i zadovoljava potrebe za narednih godinu dana.

Rukovodilac tehničkog sektora na pogonu HE "Trebinje jedan" Nikola Tubić, govoreći o beznaposkom stanju u toku remonta, istakao je da je urađeno ispitivanje kompletne opreme - prekidača, rastavljača i transformatora.

"Uočeno je da su rezultati odlični, kao i da je dobra pogonska spremnost", kaže Tubić.