Na međunarodnom vinskom takmičenju "Concours Mondial de Bruxelles" održanom u Briselu u konkurenciji preko 8.750 vina iz 51 zemlje, pred izborom vodećih svjetskih degustatora, sommelijera, kupaca, novinara i vinskih pisaca, hercegovačka žilavka Vukoje berba 2015. osvojila je srebrnu medalju.

vukoja zilavka

To je ujedno i jedino vino iz BiH koje je osvojilo medalju, a uzorci su uzeti na sajmu ProWein u Dizeldorfu u Njemačkoj, gdje je i Bosna i Hercegovina imala svoj štand.

Hercegovačka žilavka Vukoje je vino proizvedeno od grožđa sa Carskih vinograda Ušće, specifičnog mikrolokaliteta udaljenog 10 kilmetara od Trebinja.

To vnogorje je i Austrougarska monarhija proglasila najpogodnijim za uzgoj ove autohtone sorte vinove loze podigavši čuvene Carske vinograde i sa kojeg je ekskluzivno vino otpremano na carski dvor u Beču.

Ova sorta je u Hercegovini poznata još iz doba Rimljana, a posebno priznanje kvalitetu Žilavke Vukoje odali su francuski enolozi koji su je uvrstili na Svjetsku vinsku kartu u Bordou kao jedino vino iz BiH.

Berba ove sorte je ručna krajem septembra i početkom oktobra.

Vukoje Zilavka

Vinifikacija: maceracija 16 sati, vrenje na kontrolisanoj temperaturi od 16C. Razvoj u boci pri dobrim godinama fino napreduje i do 10 godina.

Prepoznatljive je žuto-zelenkaste boje. Vino je intenzivnog i kompleksnog mirisa vinogradarske breskve, hercegovačkog bilja, punog okusa i izrazito mineralnog karaktera sa voćno-začinskom završnicom.

Za Hercegovce je stil života, tradicija, simbol opstanka na posnom hercegovačkom kršu, vino koje generacije vjekovima sljubljuju sa tradicionallnim hercegovačkim specijalitetima.

Odlično se slaže sa morskim plodovima, morskom i riječnom ribom, piletinom i ćuretinom, pečenom prasetinom i jagnjetinom, dimljenim šaranom i hercegovačkom pršutom.

Što se tiče sireva najbolje prija uz sir iz ulja, sir iz mješine, kozji sir i edamer. Servira se na temperaturi od 12 °C.

Sortni sastav: Žilavka 95%, Bena 5%.

Ovo je još jedna potvrda kvaliteta za vina iz Podruma Vukoje 1982 koji su na najvećem svjetskom vinskom takmičenju AWC Vienna pored osvojenih zlatnih i srebrnih medalja proglašeni i za najboljeg nacionalnog proizvođača vina u BiH i koji su sasvim sigurno predvodnici savremenog vinarstva u ovom dijelu Evrope.