Bosna i Hercegovina dobija novi kredit MMF-a od 550 miliona evra. Trećina novca pripada Republici Srpskoj.

mmf

Predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović, federalni premijer Fadil Novalić i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda usaglasili su pismo namjere i uslove kredita.

BiH dobija 550 milona evra na period od 10 godina. Kamatna stopa je 1,05 odsto potvrđeno nam je u kabinetu premijerke Srpske. Grejs period je četiri i po godine od povlačenja prve tranše. Tako bi BiH kredit trebalo da otplati za 13 godina. Izvršni odbor MMF-a u julu bi trebalo da potvrdi aranžman. Svi novoi vlasti u BiH obavezali su se na reforme.

Više od sedam sati predsjednici Vlada Srpske i Federacije, predsjedavajući Savjeta ministara i predstavnici MMF-a usaglašavali su pismo namjere. BiH je kažu, dobila do sada najpovoljniji kredit ove finansijske institucije. Svi novoi vlasti obavezali su se na reforme. Srpska je zadovoljna pismom namjere, kaže premijerka.

- Po ovim mjerama koje smo definisali u okviru ovog aranžmana vidi se da je to zgusnut program koji podrazumijeva čitav niz aktivnosti svakog nivoa vlasti u narednom periodu bez bilo kakvih odgađanja. To je nešto oko čega smo se složili da radimo i ranije, a danas je došlo do finalizacije tih stvari - istakla je Cvijanovićeva.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da kreditni aranžman u zoni privrednih subjekata predviđa nastavak privatizacionih aktivnosti, te nastavak restrukturisanja i bolje upravljanje javnim preduzećima.

MMF smatra da BiH treba fiskalnu konsolidaciju, smanjenje deficita, javnog duga i javne potrošnje. Traže nastavak reformi tržišta rada.

Šef Misije MMF-a za BiH Nadim Ilahi rekao je da su predstavnici ove finansijske institucije dvije sedmice vodili razgovore sa vlastima u BiH i da dogovor mora čekati odobrenje Izvršnog odbora MMF-a.

Bez obizira na uslove i reforme koje treba da sprovede, predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić smatra da je BiH dobila do sada najbolji kredtni aranžman sa MMF-om.

- Usaglašeno je i Pismo namjere Fiskalnog savjeta sa predstavnicima MMF-a. Dogovoreni su najpovoljniji uslovi i aranžman - rekao je Zvizdić.

Novi kreditni aranžman BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom od 550 miliona evra, od kojih trećina pripada Srpskoj u julu bi trebalo da odobri Izvršni odbor ove finansijske institucije.