STIŽE NOVAC – Dogovoren aranžman sa MMF od 550 miliona evra

Izvor: rtrs.tv Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 24. 05. 2016. - 20:45h

Bosna i Hercegovina dobija novi kredit MMF-a od 550 miliona evra. Trećina novca pripada Republici Srpskoj.

mmf

Predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović, federalni premijer Fadil Novalić i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda usaglasili su pismo namjere i uslove kredita.

BiH dobija 550 milona evra na period od 10 godina. Kamatna stopa je 1,05 odsto potvrđeno nam je u kabinetu premijerke Srpske. Grejs period je četiri i po godine od povlačenja prve tranše. Tako bi BiH kredit trebalo da otplati za 13 godina. Izvršni odbor MMF-a u julu bi trebalo da potvrdi aranžman. Svi novoi vlasti u BiH obavezali su se na reforme.

Više od sedam sati predsjednici Vlada Srpske i Federacije, predsjedavajući Savjeta ministara i predstavnici MMF-a usaglašavali su pismo namjere. BiH je kažu, dobila do sada najpovoljniji kredit ove finansijske institucije. Svi novoi vlasti obavezali su se na reforme. Srpska je zadovoljna pismom namjere, kaže premijerka.

Po ovim mjerama koje smo definisali u okviru ovog aranžmana vidi se da je to zgusnut program koji podrazumijeva čitav niz aktivnosti svakog nivoa vlasti u narednom periodu bez bilo kakvih odgađanja. To je nešto oko čega smo se složili da radimo i ranije, a danas je došlo do finalizacije tih stvari – istakla je Cvijanovićeva.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da kreditni aranžman u zoni privrednih subjekata predviđa nastavak privatizacionih aktivnosti, te nastavak restrukturisanja i bolje upravljanje javnim preduzećima.

MMF smatra da BiH treba fiskalnu konsolidaciju, smanjenje deficita, javnog duga i javne potrošnje. Traže nastavak reformi tržišta rada.

Šef Misije MMF-a za BiH Nadim Ilahi rekao je da su predstavnici ove finansijske institucije dvije sedmice vodili razgovore sa vlastima u BiH i da dogovor mora čekati odobrenje Izvršnog odbora MMF-a.

Bez obizira na uslove i reforme koje treba da sprovede, predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić smatra da je BiH dobila do sada najbolji kredtni aranžman sa MMF-om.

Usaglašeno je i Pismo namjere Fiskalnog savjeta sa predstavnicima MMF-a. Dogovoreni su najpovoljniji uslovi i aranžman – rekao je Zvizdić.

Novi kreditni aranžman BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom od 550 miliona evra, od kojih trećina pripada Srpskoj u julu bi trebalo da odobri Izvršni odbor ove finansijske institucije.

TAGOVI:

Komentari

To vam je crvena vlast,kredit i opet kredit,nesposobni za bilo šta drugo! Pogan…

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja