Srpsko udruženje "Ćirilica" iz Trebinja danas proslavlja krsnu slavu - Svetog Ćirila i Metodija, pa su tim povodom dodijeljene nagrade za najbolje radove pristigle na njihov nedavno raspisani literarni konkurs.

liteterarni konkurs srpsko udruzenje cirilica (1)

Na konkurs je pristiglo 120 radova učenika osnovnih škola sa područja grada Trebinja, a nagrade su dodjeljivane u dvije kategorije - za lijepo pisanje i za literarne sastave na teme "Ostajem dostojan predaka, čuvam ćirilicu" i "Ćirilicom se pišu najljepše riječi".

U kategoriji lijepog pisanja učestvovali su učenici trećeg, četvrtog i petog razreda. Prva nagrada u kategoriji trećih razreda dodijeljena je Kristini Radić, u kategoriji četvrtih najbolji je bio Mijat Suvajac, dok je među petim razredima prva nagrada pripala Dragani Zotović.

Učenici viših razreda pisali su literarne sastave na gore pomenute teme, gdje je u kategoriji šestih razreda prva nagrada uručena Nikolini Stijačić, a među sedmim razredima najbolji je bio rad Milice Ilić. Kod osmih razreda prva nagrada je dodijeljena Kristini Pejdo, a kod devetih Nikolini Stojanović.

Specijalne nagrade Srpskog udruženja "Ćirilica" otišle su u ruke Anastasije Radulović iz Ivanice, koja jedina prati nastavu po planu i programu Republike Srpske i što je svrstava u svojevrsnog čuvara ćirilice na tom području i Nikoli Kuštrovu, učeniku koji nastavu pohađa po specijalnom planu i programu.

liteterarni konkurs srpsko udruzenje cirilica (1)

Prema riječima Vesne Andrić, predsjednika Srpskog udruženja"Ćirilica", prijatno su se iznenadili kada su vidjeli koliko je pristiglo radova, s obzirom na to da je konkurs bio realizovan samo na području Trebinja.

"Mi smo umjesto planiranih nagrada za prvo mjesto, odlučili da dodijelimo i po nekoliko nagrada za svako odjeljenje, kao i dvije specijalne nagrade", kazala je Andrić, navodeći da su dodijelili i kolektivnu nagradu za učenike prvog razreda Osnovne škole "Jova Jovanović Zmaj".

U narednom periodu, kako je istakla Andrićeva, planiraju se i dodatne aktivnosti na promociji ćirilice, dodajući da će biti postavljeni promotivni panoi, organizovane izložbe, predstavljene knjige...