Prijava političkih subjekata Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ za lokalne izbore 2. oktobra završena je prije nekoliko dana, a i ovoga puta Banjaluka je uplela svoje prste u izbor lokalnih kandidata za gradonačelnika.

politicke partije

U trku za gradonačelnika, odnosno podršku određenoj koaliciji, uključiće se SNSD, SDS, PDP, DNS, SP, Izvorna SDS, Kongresna narodna stranka prava boraca i građana-pravde i morala BiH, Prva stranka, Srpska radikalna stranka i Srpska radikalna stranka Republike Srpske.

Zanimljivo je, u trku za gradonačelnika Trebinja neće Nebojša Vukanović, bar ne ispred svog Saveza za pravdu i red, kao ni lokalni NDP, čiji su predstavnici mjesecima unazad tvrdili da ni pod koju cijenu neće podržati eventualnu kandidaturu aktuelnog gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića /PDP/.

Nezvanično saznajemo, iako je lokalni NDP izabrao kandidata, centrala stranke je ta koja je donijela odluku da u Trebinju neće imati kandidata za gradonačelnika pa ga nije ni prijavila CIK-u BiH. Tako se i ovoga puta pitala banjalučka, a ne trebinjska glava!

Zauzvrat, Čavić bi trebao da dobije podršku PDP-a za kandidata za gradonačelnika Banjaluke.

U odboru Slobodana Šarabe nismo uspjeli saznati koga će lokalni NDP u svojim nastupima za vrijeme izborne kampanje podržati, nakon što je umjesto njih odluku da nema kandidata za gradonačelnika donijela Banjaluka.

U trku za lokalni parlament, koji će od novog saziva imati 29 odbornika, boriće se čak 23 političke stranke, tri nezavisna predstavnika udruženja građana, dva nezavisna kandidata i 12 političkih partija koje će imati kandidate ispred nacionalnih manjina.

Trebinjci će, pored SNSD-a, SDS-a, PDP-a, NDP-a, SP-a, DNS-a, Pokreta za Trebinje, imati priliku da glasaju i za A-SDA, Demokratsku stranku invalida BiH, Ekološku partiju Republike Srpske, Izvornu SDS, Kongresnu narodnu stranku prava boraca i građana-pravde i morala, Liberalnu stranku, Partiju ujedinjenih penzionera, Prvu stranku, SDA, SDP, Snagu naroda, Srpsku radikalnu stranku, Ujedinjenu Srpsku, Srpsku radikalnu stranku RS, Savez za pravdu i red i Zavičajne socijaldemokrate Mila Marčete.

Kandidate ispred nacionalnih manjina predložiće DNS, Ekološka partija RS, Komunistička partija,  Kongresna narodna stranka prava boraca i građana-pravde i morala, Liberalna stranka, NDP, SNSD, Savez za Stari grad, SDA, SDS, SP.

Nezavisni kandidati ispred udruženja građana za buduće odbornike biće Neđeljko Tomašević ispred Udruženja Crnogoraca u Hercegovini "Vuk Mićunović", Dušan Minov ispred Udruženja nacionalnih manjina istočne Hercegovine i Dragan Lučić ispred Zavičajnog udruženja Crnogoraca u Hercegovini "Petar Petrović Njegoš".

Građani Trebinja moći će da glasaju i za dva nezavisna kandidata za odbornike u skupštini grada koje je svojim potpisima podržalo najmanje 40 građana i to za aktuelnog potpredsjednika Skupštine grada Trebinja Milku Butuliju i za Ivanu Ot.