Odbornici opozicionih političkih partija u lokalnom parlamentu Trebinja danas su napustili Kolegijum Skupštine, jer nije prihvaćen njihov zahtjev da se sazove vanredna sjednica parlamenta kako bi se sprovela odluka Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske prema kojoj su odluke donesene na prethodnoj sjednici proglašene nelegitimnim.

gradska administracija trebinje

Dok gradska vlast tvrdi da nisu ispunjeni uslovi za vanrednu sjednicu, u opoziciji kažu da se na ovaj način "Kolegijum Skupštine pridružio šerifskom ponašanju gradonačelnika Slavka Vučurevića i Gradske uprave".

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini Grada Trebinja Zdravko Butulija kaže da je kolegijum Skupštine danas potpuno ignorisao mišljenje Ministarstva da se odluke sa prethodne sjednice izmijene, ukinu ili ponište, kao i zahtjev SNSD-a i DNS-a o sazivanju vanredne sjednice.

"Na ovaj način Kolegijum Skupštine se pridružio šerifskom ponašanju gradonačelnika Slavka Vučurevića i svemu onome ružnom što je gradska uprava radila prethodne tri i po godine", istakao je Butulija.

On kaže da ni predsjednik Skupštine Slobodan Prtilo, ni sekretar Boro Tarana, kao stručno lice koje treba da tumači zakon i poslovnik, nisu dali adekvatan odgovor zašto nije prihvaćen zahtjev opozicije, ne želeći da pričaju o toj temi, tako da su glasali protiv.

Butulija ističe da ovo nije prvi put da se krši Zakon, navodeći da je Zakon o lokalnoj samoupravi u Skupštini grada prekršen već nekoliko puta, te da je jedno od takvih kršenja i neodržavanje sjednice Skupštine grada već dva mjeseca.

Odbornik NDP-a u Skupštini grada Slobodan Šaraba, koji je napustio kolegijum, mišljenja je da je sekretar Boro Tarana "najveći krivac" za ova dešavanja.

"Tarana je morao izaći sa stavom da je ovo što se radi nezakonito i, s obzirom na to da prima platu od 2.500 KM, bio je dužan da to uradi", istakao je Šaraba.

Neprihvatanjem zahtjeva za sazivanje vanredne sjednice Šaraba smatra da se ulazi u još dublju i veću nezakonitost, što bi moglo da proizvede brojne i nesagledive posljedice u narednom periodu.

On kaže da zbog upitnosti zakonitosti održavanja naredne sjednice treba sačekati odluku suda i njihovo izjašnjavanje po pitanju odluka donesenih na sjednicama.

Predsjednik Skupštine Grada Trebinja Slobodan Prtilo kaže da je zaključeno da ne postoje elementi vanrednosti sjednice.

"U proteklom periodu smo dobili mišljenje Ministarstva lokalne samouprave i iz formalno-pravnih razloga nas ne obavezuje. Oni imaju administrtivni nadzor nad radom lokalne samouprave i mogu da donesu odluku o zabrani i poništavanju odluka, a Skupština će pokrenuti upravni spor po tom pitanju", kaže Prtilo.
On tvrdi da Skupština nije napravila nijednu grešku u svom radu.

"Nismo mi krivi što u zakonu postoje određene pravne praznine i što nisu usklađeni Zakon o lokalnoj samoupravi sa Izbornim zakonom u BiH", kaže Prtilo.

Odbornici opozicije u Skupštini grada tvrde da niko nema većinu od 14 odbornika u Skupštini, dok u poziciji to demantuju navodeći da je ona stabilna, što će se, kako kažu, pokazati na narednoj sjednici.

Na prošloj 37. redovnoj sjednici, prema mišljenju opozicije, prekršen je Poslovnik o radu Skupštine grada kada je verifikovan mandat odborniku Pokreta za Trebinje /PzT/ Nebojši Rudanu prije usvajanja dnevnog reda, nakon čega je reagovalo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave.

Redovna sjednica Skupštine grada zakazana je za 31. maj.