Termoelektrana /TE/ Gacko proizvela je tokom 34 godine rada 36.000 gigavat-časova električne energije, što je svrstava u red najvećih proizvođača električne energije u Republici Srpkoj, rekao je Srni izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj Termoelektrane Borivoje Vujičić.

te gacko

Povodom krsne slave preduzeća, Svetih Kirila i Metodija, Vujičić je istakao da je od početka rada ovaj gigant za proizvedenu električnu energiju utrošio 52,53 miliona tona gatačkog lignita.

"Postrojenje je od samog početka proizvodnje mnogo puta rekonstruisano i modernizovano, kako bi projektovano rješenje bilo prilagođeno raspoloživom gorivu", kaže Vujičić.

On je naglasio da je instalisana snaga termobloka na generatoru 300 megavata, odnosno 276 megavata na pragu, te da, zbog neusaglašenosti kvaliteta gatačkog uglja i projektovanog kapaciteta i izrade kotlovskog postrojenja, ova termoelektrana nije dostigla projektovanu snagu na pragu u dužem periodu.

Govoreći o trenutnoj proizvodnji, Vujičić je rekao da je Termoelektrana ostvarila danas planiranu proizvodnju za maj, precizirajući da je ostvarena proizvodnja od 111 gigavat-časova, a da je plan bio 110 gigavata.

Od početka godine proizvedeno je 485 gigavata, što je 96 odsto planirane proizvodnje.

Odgovorni u TE Gacko kažu da se na deponiji nalazi 160.000 tona lignita, dok je u spremnicima 200 tona dodatnog goriva-mazuta.

"Rad bloka je pouzdan i bez tehničkih nedostataka", poručili su iz TE Gacko i naglasili da ovaj proizvođač struje, zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti koja je direktno zavisna od procesa održavanja i eksploatacije, nadmašuje projektovani godišnji broj radnih sati koji iznosi 7.000.