Službenici Uprave za indirektno oporezivanje na magistralnom putu Stolac – Mostar privremeno su oduzeli raznu bižuteriju u vrijednosti 75.000 KM, piše "večernji.hr".

oduzeta bizuterija bilecanin

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje iz Odsjeka za provođenje propisa, Grupe za sprječavanje krijumčarenja, Regionalnog centra Mostar vršili su provjeru prometa i porijekla robe u dubini teritorije na magistralnom putu Stolac – Mostar.

Prilikom pregleda jednog motornog vozila, u kojem je bila osoba J.B. iz Bileće, ustanovljeno je da se u vozilu prevozi roba bez odgovarajuće dokumentacije, odnosno dokaza o porijeklu.

Radilo se o narukvicama i lančićima veće količine, za koju postoji sumnja da je prokrijučarena u carinsko područje Bosne i Hercegovine. Tom prilikom je privremeno oduzeto 14.500 komada narukvica (bižuterija ručne izrade) i 4.020 lančića – ogrlica (takođe ručne izrade) ukupne vrijednosti 75.000 KM .

Protiv počinitelja opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, biće podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.