U Trebinju je danas održana Prva trka prijateljstva koja je okupila oko 150 učesnika. Na njoj je učestvovalo i šest Španaca među kojima je bio i promoter trke Hesus Aroho, nekadašnji prvak Španije u sprinterskim disciplinama, direktor Uneska za špansku regiju Aragon i rukovodilac sportskih aktivnosti pri međunarodnoj organizaciji MPDL.

trka trebinje 2016

Trka je organizovana u kategorijama seniora, učenika osnovnih škola do šestog razreda i učenika od šestog do devetog razreda.

U kategoriji seniora, koji su trčali deset i po kilometara, pobijedio je Trebinjac Nebojša Pejanović, dok je drugo mjesto pripalo Ljubu Trklji, a treće Daliboru Banjku.

"Drago mi je što je trka organizovana u Trebinju, jer u našem gradu ima dosta rekreativaca koji trče maratone kao što je Beogradski. Nadam se da će i u buduće biti ovakvih manifestacija", kazao je Pejanović, dodajući da bi volio da ovaj mini-marator preraste u tradiciju.

prva trka prijateljstva trebinje 2016 (6)

Kod seniorki pobijedila je Res Kolas iz Španije, druga je bila Nataša Kržić, dok su treće mjesto podijelile Pilar Diago i Sorena Galizo.

prva trka prijateljstva trebinje 2016

Mateo Bulajić bio je najbrži u kategoriji učenika od prvog do šestog razreda, drugo mjesto pripalo je Luki Kruniću, dok je treće mjesto osvojio Srđan Čabrilo.

prva trka prijateljstva trebinje 2016 (2)

U kategoriji djevojčica od prvog do šestog razreda prva na cilj je dotrčala Ivana Rosandić, druga je bila Ana Rosandić, dok je treće mjesto pripalo Kristini Grujičić.

prva trka prijateljstva trebinje 2016

Kod dječaka od šestog do devetog razreda najbrži je bio Slaven Govedarica, drugi je na cilj stigao Nikola Dolina, dok je treći bio Aleksandar Mrdić.

"Istrčao sam najbolje što sam mogao i zadovoljan sam postignutim rezultatom. Nisam vjerovao da ću pobijediti i drago mi je što sam učestvovao u trci", kazao je Govedarica.

prva trka prijateljstva trebinje 2016

U kategoriji od šestog do devetog razreda za djevojčice najbrža je bila Sandra Rosandić, drugo mjesto je pripalo Mariji Govedarici, dok je treća bila Nina Zurovac.

prva trka prijateljstva trebinje 2016 (5)

Učenici u obje kategorije su trčali po 600 metara.

Promoter trke Hesus Aroho rekao je da je staza prelijepa, kao i panorama Trebinja, ističući da će pokušati da se iduće godine oformi zajednička ekipa iz Saragose iz Španije i Trebinja iz Republike Srpske, koja bi nastupala na Beogradskom maratonu.

hesus aroho

"Pokušaćemo da ova trka bude tradicionalna i da postane jedan od simbola prijateljstva, jer se zajedništvo najbolje može pokazati kroz sport. Poruka je da sport spaja ljude, a ovom priredbom se stvara i jedna nova turistička atrakcija", kazao je Aroho.
Trku je organizovao grad Trebinje.