U Banjaluci će danas biti obilježene 24 godine od stradanja 12 banjalučkih beba, a neprihvatljivo je što za ovaj stravičan zločin niko nije kažnjen, niti je snosio odgovornost, ističe sekretar Udruženja "12 beba" Željka Tubić.

spomenik 12 beba

Tubićeva ne gubi nadu da će se steći uslovi za podnošenje tužbe, prvo protiv Savjeta bezbjednosti UN, koji 1992. godine zbog uvedenih sankcija nije avionima dozvolio letove iznad teritorije Republike Srpske.

"Zahvaljujući podršci predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i zalaganju Vlade Republike Srpske, mi majke uspjele smo bar koliko toliko da izađemo iz anonimnosti i da se malo više zna o tom događaju", navodi Tubićeva za Srnu.

Ona smatra da uspjeh predstavlja i činjenica da je 22. maj svrstan u značajne datume istorije Republike Srpske, te poručuje da nije dobro što se ovaj datum pominje samo jednom godišnje.

"Trebalo bi bar u maju i junu, kada se tragedija odigravala, da nastavnici organizuju da đaci pišu sastave o toj temi, te da zabilježe svoja zapažanja o tome", smatra Tubićeva.

To je istorijska činjenica, napominje ona, koja, možda, neće biti zabilježena u udžbenicima, ali treba da bude zapamćena, kako se ne bi ponovila nigdje u svijetu.

Tubićeva naglašava da čuvanju od zaborava ove istorijske tragedije doprinosi i dokumentarni film snimljen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske "Dah života".

"Ovaj film, zajedno sa knjigom Radomira Radovića `Poj slavuja`, jeste dokument, koji doprinosi sjećanju na ovaj događaj", navodi Tubićeva.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović ističe da se ovakav zločin nikada i nikome više ne smije dogoditi.

"Bol zbog gubitka 12 nedužnih beba je neprolazna, i baš zato je veoma bitno da dostojanstveno obilježavamo tužnih 24 godine od ovog stradanja i pošaljemo snažnu poruku da ovakav zločin nećemo i ne smijemo zaboraviti", izjavila je Davidovićeva Srni.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović kaže da je smrt 12 nedužnih beba zločin takvog karaktera kakav nije zabilježen u prošlom ratu, te da su male žrtve bile uskraćene za bilo kakvo razumijevanje.

"Za razliku od snajperiste, koji svoju ciljanu metu, možda, i promaši, u ovom slučaju tačno se znalo šta će se desiti, ali je svijet tih mjesec dana jednostavno bio gluv za tu traumu", izjavio je Srni Mitrović.

Porodicama je, napominje on, ostalo sjećanje na ovu nesreću, za koju niko još nije odgovarao.

Kao znak sjećanja na 12 beba, u centru Banjaluke izgrađena je skulptura "Život", koja kao podsjetnik predstavlja pomen za svu djecu koja su stradala u proteklom ratu.

Smrt 12 beba bila je posljedica nedostatka kiseonika u banjalučkoj bolnici, 1992. godine kada je Banjaluka bila ocijepljena od istočne Republike Srpske i Srbije, te za banjalučko porodilište nije mogao biti dopremljen kisik.

U tom periodu na snazi je bila zabrana Savjeta bezbjednosti UN za letove iznad BiH.

Iako je apelovano da bude odobren let i dopremljen potrebni kisik molba je odbijena, a rezultat je stradanje 12 beba u vremenu od 22. maja do 19. juna 1992. godine.

Prva beba umrla je 22. maja, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba, dok je "trinaesta zvjezdica" Slađana Kobas umrla 13 godina poslije. Preživjela četrnaesta beba živi sa teškim fizičkim i mentalnim oštećenjima.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Srpske i Srbije.