Odbornici opozicionih partija u trebinjskom parlamentu - SNSD-a i DNS-a, zatražili su danas sazivanje vanredne sjednice Skupštine grada kako bi se sprovela odluka Ministarstva uprave i lokalne samouprave, koje je nelegitimnim proglasilo odluke donese na 37. redovnoj sjednici grada Trebinja, ta zatražilo njihovu izmjenu, ukidanje ili poništenje.

gradska administracija trebinje

Iz opozicije podsjećaju da je na 37. redovnoj sjednici prekršen Poslovnik o radu skupštine grada Trebinja kada je verifikovan mandat odborniku Pokreta za Trebinje /PzT/ Nebojši Rudanu prije usvajanja dnevnog reda, iako su opozicioni odbornici u više navrata na nelegitimnost upozoravali predsjednika Skupštine Slobodana Prtila i skupštinsku većinu predvođenu PDP-om i SDS-om.

"S obzirom na to da ste se Vi /Slobodan Prtilo/ i ostali odbornici skupštinske većine u potpunosti na to oglušili, odbornici SNSD-a, DNS-a i NDP-a napustili su 25. marta 2016. godine skupštinsko zasjedanje, ne želeći da učestvuju u radu nelegitimne sjednice", navodi se u zahtjevu za sazivanje vanredne sjednice skupštine grada.

Odbornici opozicije ističu da se odluke više instance, u ovom slučaju ministartva uprave i lokalne uprave, moraju poštovati, što znači da se mora donijeti nova odluka kojom se odluke 37. redovne skupštine izmjenjuju, ukidaju ili poništavaju.

Odluka Ministarstva mora se sprovesti do 10. juna.

Prema zakonu o lokalnoj samoupravi, ukoliko lokalna samouprava odbije da prihvati instrukciju ministarstva i ne sprovede ih do 10. juna, ono će u roku od 30 dana poništi sve tačke usvojene na sjednici preko nadležnog suda, nakon čega će Vlada RS poništiti nelegitimne akte organa lokalne samouprave.

U Trebinju se već skoro dva mjeseca ne održavaju lokalne skupštine. Opozicija tvrdi da je Slavko Vučurević izgubio većinu i da iz tog razloga nema ni zasjedanja odbornika, dok im, s druge strane, gradonačelnik poručuje da je većina stabilna.