Bezbjednost djece u saobraćaju na području Republike Srpske nije dobra, a veliki broj škola je uz ključne saobraćajnice, pri čemu su najmlađi učesnici u saobraćaju izloženi konstantnom riziku, rekao je danas u Trebinju član Savjeta za bezbjednost saobraćaja Srpske Krsto Lipovac.

srednjoskolski centar trebinje

Lipovac je naveo da je, na osnovu podataka ovog savjeta, prošla godina bila izuzetno nepovoljna kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, ne samo djece, već i svih drugih učesnika u saobraćaju.

On je, na seminaru "Unapređenje bezbjednosti saobraćaja u oblasti izrade planske i tehničke dokumentacije", istakao da su ovogodišnji seminari posvećeni zaštiti djece u saobraćaju, sa akcentom na zone oko škola i kontrolu pristupa tim zonama.

"U prethodnom periodu nismo sproveli sistemske mjere na unapređenju bezbjednosti djece, a one se odnose na unapređenje infrastrukture oko škola i unapređenje saobraćajnog obrazovanja", kaže Lipovac, koji je i profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu i šef katedre za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

On ističe da za svaku školu mora da se uradi saobraćajni projekat, gdje će se sagledati odakle djeca dolaze u školu, gdje prelaze ulicu, nakon čega bi trebalo da bude predložen stručan saobraćajni projekat uređenja makar tih ključnih saobraćajnica i dječijih puteva, da bi oni bili što bezbjedniji.

"Ako djeca u prvim godinama steknu dobre navike, naravno da će ih i dalje razvijati i biti beezbjedni i u svim drugim životnim i saobraćajnim situacijama", kaže Lipovac.

On je ukazao da je jedan od velikih problema, ne samo u Republici Srpskoj, već i u cijelom regionu, nekontrolisan pristup saobraćajnicama.

"Danas imamo ogroman broj kako legalnih, tako i nelegalnih puteva na važnim saobraćajnicama koje nisu adekvatno obezbjeđene. Osnovno pitanje je kako dugoročno riješiti taj problem", pojasnio je Lipovac.

Seminar su organizovali Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, a planirano je da predavanja budu održana u svim regijama Srpske.