U Banjaluci će danas biti održana dva skupa - jedan koji organizuje vladajuća koalicija SNSD-DNS-SP i drugi koji organizuje Savez za promjene.

banjaluka

Miting koji organizuje SNSD-DNS-SP pod nazivom "Srcem za Srpsku - Stop izdaji!" zakazan je za 12.00 časova na Trgu Krajine, dok će u isto vrijeme u Parku "Mladen Stojanović" početi protest pod motom "Oslobodimo Srpsku!" koji je najavio Savez za promjene.

Organizatori oba skupa očekuju da će mitinzi proteći mirno. Više od 2.000 policajaca obezbjeđivati današnja dva skupa.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač naglasio je juče da je Policija Republike Srpske sposobna da obezbjeđuje velike skupove i omogući da budu održani u miru.

On je potvrdio da su za oba skupa zabranjene najavljene šetnje, te pozvao sve građane Banjaluke i Republike Srpske da budu svjesni da sukobi nisu potrebni jer mogu napraviti samo veliku štetu.

Lukač je naglasio da će policija uzvratiti ako bude napadnuta, kao i da će bilo kakve provokacije biti sankcionisane.

On je upozorio da MUP ima informacije o dolasku ekstremnih grupa iz Srbije, Hrvatske i Federacije BiH sa lošim namjerama, kao i da se neki već nalaze u Republici Srpskoj i stavljeni su pod kontrolu.

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej apelovao je u četvrtak na političare u Republici Srpskoj da odustanu od najavljenih skupova i zamolio ih da rješenje za sve nesuglasice traže u razgovorima u institucijama Srpske.
Predstavnici vladajuće koalicije rekli su da su spremni da odustanu od protesta ako opoziciji učini isto. Predstavnici opozicionih stranaka odbili su da odustanu od protesta, ali su poručili da će skup koji organizuju proteći mirno.