Iz Saveza za promjene su poručili da ne odustaju od sutrašnjih protesta. Nakon zabrane šetnje do Trga Krajine, MUP-u su predložili novu rutu.

szp

Od protesta ne odustajemo i oni će početi kada su i zakazani – u 12 časova u parku Mladen Stojanović, poručili su iz Saveza za promjene. Građane su pozvali da se ne plaše prijetnji koje je, kako je poručeno, proteklih sedmica upućivao predsjednik Republike Srpske i ostali funkcioneri SNSD-a. "Nakon što je policija zabranila učesnicima kretanje iz parka ka Trgu Krajine, uložili smo žalbu i predložili novu rutu kojom će šetati učesnici protesta", kažu predstavnici opozicije. Putanja koju smo predložili je udaljena i onemogućiće bilo kakav kontakt učesnika protesta i mitinga vladajuće koalicije.

Organizatori nisu otkrili koju su konkretno putanju predložili. Ponovili su da je pravo na javno okupljanje zagarantovano Ustavom i da će podnijeti krivične prijave protiv svih onih koji su dezinformacijama pokušali da zastraše građane i spriječe održavanje protesta.

Opozicionari su optužili predsjednika Republike Srpske za zloupotrebu institucija i pritiske na zaposlene u javnim ustanovama da moraju da izađu na kontraproteste.

U Savezu za promjene su rekli da ih pozivi raznih organizacija, pa ni Srpske pravoslavne crkve za odustajanje od svih protesta, neće odgovoriti od namjere da izađemu na ulice, i na miran način izraze nezadovoljstvo.

Od policije smo zatražili da djeluje u skladu sa zakonom i da ne bude nepotrebne upotrebe sile, a unutrašnje obezbjeđenje, poručili su, garatuje da će se okupljeni građani ponašati u skladu sa zakonom i da neće biti nikakvih rušenja i paljevina tokom protesta.