U nevesinjskoj Bolnici u proteklih godinu dana urađeno je 200 operacija od kojih 80 najsloženijih koje su prošle bez postoperativnih komplikacija, što ovu zdravstvenu ustanovu čini najuspješnijom ne samo u Republici Srpskoj, nego i regionu, ističu iz ove ustanove.

bolnica nevesinje pesko Operacije, koje se osim u Beogradu, ne rade nigdje u okruženju, u nevesinjskoj Bolnici uspješno obavlja svjetski priznati i poznati hirurg Predrag Peško sa svojim timom sa beogradskog Kliničkog centra.

Prezentujući jednogodišnje rezultate rada, Peško je rekao danas na konferenciji za novinare da je cilj ostvaren i da je urađeno i više nego što je predviđao.

"Nadamo se da će se trend ovakvog rada nastaviti i ubuduće, budući da se rade složene operacije, a da nije bilo postopertivnih komplikacija ni smrtnih slučajeva", rekao je Peško i dodao da se u Bolnici u Nevesinju, između ostalog, rade laparaskopske procedure u ginekologiji i hirurgiji.

Peško, koji ima pozive iz cijelog svijeta da radi najteže i najzahtjevnije operacije, kaže da se odlučio da sa svojim timom radi u nevesinjskoj Bolnici jer ova zdravstvena ustanova ima odlične uslove za rad, raspolaže sa najsavremenijom opremom i kvalitetnim kadrom.

"Zahvaljujući Republici Srpskoj nema opremljenije bolnice u širem regionu, a pratićemo nove trendove kada je riječ o opremi", rekao je Peško i dodao da je cilj, između ostalog, da se osposobi kadar.

Direktor Bolnice u Nevesinju Velibor Milivojević kaže da se dolaskom uglednog hirurga Predraga Peška povećao rejting ustanove i broj pacijenata, koji dolaze u ovu zdravstenu ustanovu iz Federacije BiH, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i drugih gradova Republike Srpske.

Milivojević kaže da ne izostaje ni podrška predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji se od početka zalagao da Bolnica služi namjeni, te Vlade Srpske i nadležnog ministarstva.

On je naveo da nevesinjska Bolnica nema drugih planova, osim da bude još bolja.

Pacijenti kažu da u Bolnici imaju dobre uslove jer svaka soba ima televizor i kupatilo, a riječi hvale upućuju i bolničkom osoblju, koje krasi ljubaznost.

Riječi neizmjerne zahvalnosti danas je Pešku i Milivojeviću te timu ljekara uputio i Mostarac Husein Pehilj koji je došao na pregled nakon što mu je nedavno u ovoj bolnici urađena operacije jednjaka.

Pehilj kaže da nije ni trenutka razmišljao kada je čuo da profesor Peško radi te operacije, te dodaje da je presrećan što mu je izbor bila upravo bolnica u Nevesinju.

Da operacija bude upravo u nevesinjskoj bolnici nisu se dvoumile ni pacijenti Ranka Babić iz Gradiške koja je operisala stomak, kao ni LJuba Petković iz Doboja kojoj je operisan tumor na karlici.

"Ovo nismo nigdje vidjele. Hotelski smještaj. Svaka soba ima TV, kupatilo. Sve je čisto, a od sestara osim pozdrava redovno dobijemo i topli zagrljaj", kažu ovi pacijenti.

Projekat gradnje Bolnice u Nevesinju za šta je sredstva obezbijedila Fondacija "Mihajlo Labalo", a koji je bio upitan nakon smrti Labala, završen je, zahvaljujući predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, koji je podržao ideju, te entuzijazmu i angažovanju doktora Peška i zalaganjima NJegovog preosveštenstva vladike zahumsko-hercegovačkog i primorski Grigorija.