Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović rekao je Srni da informacija da Fondacija "Otvoreno društvo", koja je vlasništvo kontroverznog biznismena DŽordža Soroša, finansira sutrašnje proteste opozicije u Srpskoj, "dokazuje ono što SNSD tvrdi - da postoje razni strani centri koji finansijski podržavaju rušenje Republike Srpske".

luka petrovic snsd

"Očit je primjer ko su im vođe izdajničkog poduhvata protiv Republike Srpske", rekao je Petrović.

On je pozvao građane da se masovno okupe u Banjaluci na mitingu "Srcem za Srpsku-Stop izdaji!" da bi pokazali da takvim političarima nije mjesto na političkoj sceni Republike Srpske.

"NJihovo mjesto je u stanovima i skupim automobilima u inostranstvu. Sa novcem koji dobijaju, sigurno će napustiti svoj narod i Republiku kada se objelodani istina o njima", kaže Petrović.

Internet izdanje "Pres Republika Srpska" objavilo je danas da "Fondacija `Otvoreno društvo`, čiji je osnivač i glavni finansijer DŽordž Soroš, direktno finansira organizaciju protesta opozicije u Srpskoj, i to u iznosu od gotovo pola miliona dolara".

"Soroševe dotacije opoziciji u Republici Srpskoj raspoređene su po regijama, a sudeći po imenima, očito je da su u projekat uključeni samo ljudi od najvećeg povjerenja", navodi "Pres".

U dokumentu na engleskom jeziku od 20. aprila, koji je u posjedu redakcije "Pres", navedeno je da je "hercegovačka regija /Slavko Vučurević/ dobila 47.400 dolara, istočno-sarajevska 97.000, semberska /Mladen Bosić/ 97.700, dobojska /Obren Petrović/ 37.500 i banjalučka /Dragan Čavić/ 214.000 dolara".