U trebinjskoj Gimnaziji "Jovan Dučić" danas je organizovana svečanost povodom završetka radova na zamjeni prozora na zgradi Srednjoškolskog centra, za šta je 50.000 KM obezbijedila Ambasada Bugarske u BiH.

zamjena prozora srednjoskolski centar trebinje

Ambasador Bugarske u BiH Angel Angelov, koji je prisustvovao svečanosti, rekao je da je rekonstrukcija prozora na zgradi Srednjoškolskog centra u Trebinju dio programa koje Bugarska provodi u BiH i dio bugarske pomoći za evropsku perspektivu BiH.

"Ova zemlja u Bugarskoj ima prijatelja i podršku. Mali infrastrukturni projekti do sada su provedeni u Banjaluci, Sarajevu, Kiseljaku i Trebinju", naveo je bugarski ambasador.

Svečanosti je prisustvovao i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, koji je zahvalio ambasadoru Angelovu i Bugarskoj za ovu investiciju i istakao da je završeni projekat dobar primjer saradnje dvije zemlje i njihovih naroda, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak je istakao vrlo dobre bilateralne odnose BiH i Bugarske i izrazio zadovoljstvo jer će Mitov učestvovati na ministarskom sastanku koji će u okviru predsjedavanja BiH Centralnoevropskom inicijativom biti održan 16. juna u Banjaluci.

On je najavio da će tom prilikom sa bugarskim ministrom spoljnih poslova posjetiti Osnovnu školu "Georgi Stojkov Rakovski" čiju je izgradnju finansirala Bugarska.

Crnadak je naveo da je danas u Trebinju razgovarao i sa predstavnicima Agencije za strane investicije švedske vlade SIDA, te izrazio zadovoljstvo što su poodmakle aktivnosti na donaciji Švedske za rekonstrukciju prečistača otpadnih voda na području Trebinja. "Posebno je važno što Trebinje ima ovakve vrste podrške, jer je grad oštećen za više od pet miliona KM propašću Bobar banke", dodao je Crnadak.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je da je donacija Ambasade Bugarske prva ozbiljnija donacija trebinjskim srednjoškolcima.

"Lokalna uprava je spremna da saradnju sa Bugarskom proširi i na druge sfere života, gdje postoji zajednički interes", naglasio je Vučurević.

Direktor trebinjske Gimnazije Dragoslav Banjak rekao je da je zahvaljujući sredstvima koje je obezbijedila Ambasada Bugarske završen projekat zamjene prozora.

"Na Gimnaziji smo, najvećim dijelom zahvaljujući novcem Vlade Republike Srpske, prije nekoliko godina uspjeli da zamijenimo 39 prozora i riješimo sistem grijanja, a ostalo je 19 prozora, čiju smo rekonstrukciju završili zahvaljujući bugarskoj donaciji", naveo je Banjak.

Svečanosti u Gimnaziji "Jovan Dučić" prisustvovali su i specijalni izaslanik ministra inostranih poslova Bugarske Daniela Mitova ambasador Andrej Tehov, načelnik Odjeljenja za jugoistočnu Evropu u Ministarstvu inostranih poslova Bugarske Rosica Stoeva i direktor Centra srednjih škola Vasiljka Škrivana.

Lokalni partner realizovanog projekta je Služba za lokalni ekonomski razvoj i investicije u Gradskoj upravi.

Gimnazija "Jovan Dučić" u zgradu Srednjoškolskog centra uselila je 1958. godine, a od tada do 2009. godine nisu rađene značajnije rekonstrukcije na otvorima.

U obilježavanju završetka obnove stolarije na dvije škole učestvovali su i učenici, izvođenjem prigodnog programa.