Polaganjem cvijeća na Spomenik braniocima Trebinja od 1991. do 1996. godine, u našem gradu je obilježen 12. maj - Dan vojske Republike Srpske.

dan vojske republike srpske u trebinju

Cvijeće su položile delegacije Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe" i Udruženja veterana Republike Srpske.

Prema riječima Saše Pešikana, predsjednika udruženja "Nasljeđe", organizovali su obilježavanje Dana Vojske RS u svim gradovima i opštinama u kojima je osnovan odbor "Nasljeđa".

"Na ovaj način želimo da odamo počast svim poginulim borcima, ali i svim muškarcima i ženama koji su na bilo koji način bili članovi Vojske Republike Srpske, borili se i doprinijeli da danas imamo Republiku Srpsku i slobodu", kazao je Pešikan.

On je istakao da se Dan Vojske RS mora obilježavati sa što više građana, jer svako može da izdvoji po deset minuta da oda počast poginulim borcima i svima onima koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske.

Pešikan je ovom prilikom ukazao na nepostojanje centralnog spomenika svim poginulim borcima iz odbrambeno-otadžbonskog rata, pa će u narednom periodu na svim nivoima vlasti zahtijevati da se on što prije izgradi u Banjaluci ili Istočnom Sarajevu.

Govoreći o položaju djece poginulih boraca, Pešikan je naveo da će "Nasljeđe" u narednom periodu uraditi socijalnu kartu djece poginulih boraca i nastaviti sa slanjem prijedloga akcionih planova za zapošljavanje djece poginulih boraca svim institucijama, ustanovama i javnim preduzećima.

"Radićemo i na izradi pravilnika za boračke kategorije i djecu poginulih boraca, kako bi imali prednost pri konkursu za posao", kazao je Pešikan.